Testtartás és lelkiállapot

2019.08.31

Az elme-test kapcsolat. Figyeld meg a testtartásod.

A megszokott testtartásunk befolyásolni képes az elménket, és a jövőnkre vonatkozó elképzeléseinket.

Megerősítést nyert, hogy elménk és gondolataink olyan mértékű hatást gyakorolnak a testünkre, hogy az gyakran hibás testtartási szokások kialakulásához vezet.


Egyrészről ez a test és a psziché között fennálló szoros kapcsolatot mutatja, másrészről viszont bizonyos szempontból meglepőnek is tűnhet az elképzelés. A helyes testtartás a test szimmetriáját feltételezi, mind statikus, mind dinamikus állapotában, egy a jóllétet elősegítő, ideális helyzetnek megfelelően.


A testtartásért felelős rendszer kiegyensúlyozatlansága az anatómiai struktúrák abnormális igénybevételéhez vezet, ami aztán fájdalmas, degeneratív és gyulladásos jelenségeket eredményez. A testtartási kiegyensúlyozatlanság többek között idővel a viselkedésben megjelenő aggodalmaskodást, néha depressziót vált ki, amennyiben a teststruktúra lassacskán mind fizikai, mind mentális szinten bezáródó, bezárkózó tartást vesz fel.

Ha tehát a jövőt egyenes derékkal ülve képzeljük el, biztosan sokkal optimistább elképzelésünk lesz arról, ami ránk vár. Pár éve a hivatalos orvoslás az elme és a test kapcsolatára igen nagy szkepticizmussal tekintett. Ma már biztosan tudjuk, hogy a diszharmonikus testtartásnak számos, különböző súlyú problémához köze lehet. .

Mindezt Richard Petty, az Ohio State University pszichológia professzora tudományosan is igazolta 71 diákot vizsgáló kutatásában. A diákoknak jövőbeli karrierjüket kellett elképzelniük, és azzal kapcsolatosan három pozitív és három negatív dolgot kellett írniuk, egyenes illetve görnyedt testtartásban ülve.

Az derült ki, hogy akik egyenes derékkal ültek, azoknak a többiekhez képest pozitívabb gondolatai voltk. Elménket a testtartásunk befolyásolja, és néha ez a mechanizmus azt is meghatározza, ahogy mások hozzánk viszonyulnak, az egymásra gyakorolt kölcsönhatás folyamatok alapján.

Így megmutatkozott, e két egység, elme és test folyamatosan fennálló, szoros interakciója. Az elme hat a testre, de fordítva is igaz, a komplex hormonális és idegi mechanizmusoknak köszönhetően. Ezek a megfigyelések bátorításul szolgálhatnak, főleg azoknak, akik bizonytalanabbnak érzik magukat, hogy személyiségük erősítése, jobbítása érdekében érdemes komolyan megfontolniuk a szokásos testtartásuk kiegyensúlyozottabb irányba történő megváltoztatását, hogy az a gondolataiknak is megfelelő impulzust adjon. Mindebből pedig erőt meríthetnek, azt az erőt, melynek sokszor éppen hiányát érzik. A testtartás a térben megformálódott érzelem.

A test, az agy és az érzelmek állandó szinkronban és szinergiában dolgoznak, mind strukturális, mind kémiai szinten. 

Soha ne feledjük, hogy agyunk tárolja a legnagyobb mértékben mindazt, amit tapasztalunk és érzékelünk. A szervezetünknek az a legjobb, ha az elménk szinergiában működik együtt érzelmeinkkel és az érzékelésünkkel.

Agyunk folyamatosan kap információt a külvilágból, amit kibővít a belső működésekről érkező információkkal.
A test-elme-érzelmek kapcsolat által irányítja magát a test, a minket körülvevő környezetben, érzékelésünk és a helyzetek alapján. Mindezek kifejeződését hívjuk TESTTARTÁSNAK.

A testtartás sokat elárul a belső állapotunkról, illetve egészségünkről. Testünk harmonikus és helyes mozgatása motivációs technika is lehet akár. Ahogy tudatosabbá válunk a testtartásunkra és egy adott testtartás személyes mondanivalójára, tudatosan kiválasztva haladásunk irányát, szándékosan és közvetlenül hathatunk gondolatainkra és érzelmeinkre.

Fordította Pisták Dóra. Az eredeti cikk itt található: https://ghiandolapineale.blogspot.com/2017/09/postura-mente-corpo.html

Touch for Health referenciák - amivel a testtartásra hatni tudunk a Touch for Health kineziológiában, már az első szinttől:

- 14 / 28 / 42 izom kiegyensúlyozása

- Érzelmi technikák, érzelmi stresszoldás

- testtartás tudatosság, testtartás megfigyelése és korrekciója

https://www.kineziologiatanfolyamok.hu/tanfolyamok/