Kineziológus végzettségek

2019.07.24

Milyen képzési lehetőségekben, végzettségekben gondolkodhat egy kineziológus hazánkban?

(A cikk az írásakor rendelkezésemre álló információk alapján készült. Egyes adatok néhol pontosításra szorulhatnak. Kérlek, érdeklődj mindig a pontos feltételekről, információkról az illetékes fórumokon!)

Jelen információval szeretnék segíteni eligazodni a rengeteg képzés, végzettség, szakirány és szakember megkülönböztetésében. 

Kineziológusként kineziológus szakmai vizsgával lehet valaki. 

Kineziológus szakvizsgára az jelentkezhet, aki:

 • minimum érettségivel rendelkezik
 • elvégezte az egészségügyi alapmodult és sikeres vizsgát tett belőle
 • elvégezte a természetgyógyász alapmodult, részt vett a hozzá tartozó 5 napos életmód táborban, és sikeres vizsgát tett belőle.

Az egészségügyi alapmodult és a természetgyógyász alapmodult bármely, szimpatikus, választott képzőhelyen el lehet végezni, ennek nem kell egybeesnie azzal a képzőhellyel, ahol később a szakmai képzést kapjuk. Én a Belina.hu-t szoktam ajánlani, Kis Violát, én is nála tanultam. Vizsgázni minden esetben az ÁEEK keretein belül lehet. További infók itt: https://www.enkk.hu/files/dokumentumtar/tgyTaj-201119.pdf

A szakmai képzés megkezdhető a két alapmodul elvégzése nélkül is, de a szakmai vizsgához már kell belőlük a sikeres vizsga. 

Mely kineziológiai ágakból lehet vizsgázni?

Három ágból, a Touch for Health-ből, a Brain Gym-ből és a One Brain-ből lehet gyakorlati vizsgát tenni, mely vizsgának része egy egységes elméleti blokk, és egy áganként eltérő gyakorlati blokk. 

Kineziológia vizsga tehető a következő ágak következő szintjeinek elvégzése után:

 • 4 napos Brain Gym edukineziológiai tanfolyam elvégzése (oklevéllel igazoltan). Továbbképzési lehetőség van, ám az nem képezi a hivatalos vizsga tárgyát.
 • VAGY
 • 8 napos (4x2 nap) Touch for Health tanfolyam elvégzése (oklevéllel igazoltan). Továbbképzési lehetőség van, ám az nem képezi a hivatalos vizsga tárgyát.
 • VAGY
 • 8 napos (3 szint) One Brain kineziológia tanfolyam elvégzése (oklevéllel igazoltan). Továbbképzési lehetőség van, ám az nem képezi a hivatalos vizsga tárgyát.

Saját tanulóimnak segítséget adok az elméleti tételek kidolgozásában. 

Tehát, aki hivatalos kineziológus szakvizsgával rendelkezik, az elvégezte és sikeres vizsgát tett az egészségügyi alapmodulból, a természetgyógyász alapmodulból, és a fenti három kineziológiai ág pár napos tanfolyamainak valamelyikéből. 

Kineziológiai tevékenység nem csak egészségügyi dolgozóként végezhető, azonban a vizsga mindenképpen javasolt, ennek meglétét a természetgyógyászati törvény is előírja. A fenti képzettségi szint azonban még nem feltétlenül takar hatékonyan dolgozni tudó szakembert. 

Bármit is választasz, saját igényeid döntik el, hogy milyen szinten és mélységben képzed magad. 

Általában javasolt legalább egy kineziológiai rendszernek magas szintű művelőjévé válnod, ahelyett, hogy elapróznád magad - ettől függetlenül aki nincs otthon a Touch for Health legalább első szintjében, az nehezebben fog elmélyülni más kineziológiai ágak összetettebb korrekciós eljárásaiban. Haladó kineziológiai módszerek tanfolyamaira nem is mehetsz enélkül. 

Én nagyon sok tanfolyamot elvégeztem, a fenti és a lent bemutatott kineziológiai ágak tanfolyamait is ideértve. Ezért mindenkit arra bátorítok, hogy ragadjon meg minden lehetőséget a szakmai fejlődésre!

A kineziológia fája, mindennek alapja a Touch for Health
A kineziológia fája, mindennek alapja a Touch for Health

Haladó kineziológia

A haladó kineziológiai módszerek elsajátításának feltételeit rendszerenként eltérő belső szabályozás határozza meg. Az állami vizsgarendszernek nem részei, művelői a rendszer nevével kibővítve különböztetik meg magukat a hivatalos, alap szintű kineziológiai tanulmányokra utaló elnevezést viselőktől. Ilyen elnevezés például az energetikai kineziológus, a LEAP kineziológus vagy konzulens, az Agyintegrátor kineziológus, a neuroenergetikai kineziológus, stb. Ezek a módszerek jellemzően a magyar vizsgakövetelmények fölötti alaptudást írnak elő a kezdő tanfolyamra történő bejutás előfeltételként!

LEAP kineziológus/konzulens, agyintegrátor kineziológus:

 • A dr. Charles Krebs nevéhez fűződő LEAP kineziológiai módszer alkalmazója.
 • Szintjei: LEAP I-IV.
 • Alapkövetelményei: Touch for Health I-III, vagy One Brain I-VI vagy Brain Gym oktatói minősítés,és az Agyformatálás tanfolyam.
 • Agyintegrátor kineziológus: a LEAP kineziológia négy szintjéből a rendszer által meghatározott vizsgát sikeresen teljesítő szakember.

Neuroenergetikai kineziológus/konzulens:

A Hugo Tobar nevéhez fűződő Neuroenergetikának eddig Magyarországon a következő szintjei voltak elérhetők:

 • Agyformatálás
 • Neuroemocionális pályák I-III.
 • Primitív reflexek és az agytörzs I-II.
 • Alapkövetelményei: Touch for Health I-III, vagy One Brain I-VI vagy Brain Gym oktatói minősítés,és az Agyformatálás tanfolyam.

SIPS, Stressz Indikátor Pontok Rendszere - Ian Stubbings nevéhez fűződő haladó kineziológiai rendszer

 • Szintjei jelenleg Magyarországon: I-V, valamint a SIPS-BAP és a Gliasejtek.
 • Alapkövetelményei: Touch for Health I-III, vagy One Brain I-VI vagy Brain Gym oktatói minősítés,és az Agyformatálás tanfolyam.