Kineziológus végzettségek

2019.07.24

Milyen képzési lehetőségekben, végzettségekben gondolkodhat egy kineziológus hazánkban?

(A cikk az írásakor rendelkezésemre álló információk alapján készült. Egyes adatok néhol pontosításra szorulhatnak. Kérlek, érdeklődj mindig a pontos feltételekről, információkról az illetékes fórumokon!)

Jelen információval szeretnék segíteni eligazodni a rengeteg képzés, végzettség, szakirány és szakember megkülönböztetésében. 

Kineziológusként az foglalkozhat emberekkel, akik sikeres kineziológus szakmai vizsgát tesznek. Kineziológia szakvizsgára az mehet, akinek megvan a természetgyógyász és az egészségügyi alapmodul vizsgája is.

A kineziológia tanfolyam megkezdésének nem előfeltétele a természetgyógyász és az egészségügyi alapmodul tanfolyamok megkezdése vagy a vizsgák megszerzése!

További információ: https://www.enkk.hu/index.php/hun/okt-2/tgy/vizsgak-kepzesek

Vizsgajelentkezési határidők: https://www.enkk.hu/files/dokumentumtar/tgyTaj.pdf

Kineziológus szakvizsgára az jelentkezhet, aki:

Az egészségügyi alapmodult és a természetgyógyász alapmodult bármely, szimpatikus, választott képzőhelyen el lehet végezni, ennek nem kell egybeesnie azzal a képzőhellyel, ahol később a szakmai képzést kapjuk. Én a Belina.hu-t szoktam ajánlani, Kis Violát, én is nála tanultam. Vizsgázni minden esetben az OKFŐ keretein belül lehet. További infók itt: https://www.enkk.hu/files/dokumentumtar/tgyTaj-201119.pdf

A szakmai képzés megkezdhető a két alapmodul elvégzése nélkül is, de a szakmai vizsgához már kell belőlük a sikeres vizsga. 

Mely kineziológiai ágakból lehet vizsgázni?

Három ágból, a Touch for Health-ből, a Brain Gym-ből és a One Brain-ből lehet gyakorlati vizsgát tenni, mely vizsgának része egy egységes elméleti blokk, és egy áganként eltérő gyakorlati blokk. 

Kineziológia vizsga tehető a következő ágak következő szintjeinek elvégzése után:

  • 4 napos Brain Gym edukineziológiai tanfolyam elvégzése  
  • VAGY
  • 8 napos (4x2 nap) Touch for Health tanfolyam elvégzése 
  • VAGY
  • 8 napos (3 szint) One Brain kineziológia tanfolyam elvégzése 

Saját tanulóimnak segítséget adok az elméleti tételek kidolgozásában. 

Kineziológiai tevékenység nem csak egészségügyi dolgozóként végezhető, azonban a vizsga mindenképpen javasolt, ennek meglétét a természetgyógyászati törvény is előírja. A fenti képzettségi szint azonban még nem feltétlenül takar hatékonyan dolgozni tudó szakembert. 

Bármit is választasz, saját igényeid döntik el, hogy milyen szinten és mélységben képzed magad. 

Általában javasolt legalább egy kineziológiai rendszernek magas szintű művelőjévé válnod, ahelyett, hogy elapróznád magad - ettől függetlenül aki nincs otthon a Touch for Health legalább első szintjében, az nehezebben fog elmélyülni más kineziológiai ágak összetettebb korrekciós eljárásaiban. Haladó kineziológiai módszerek tanfolyamaira nem is mehetsz enélkül. 

Én nagyon sok tanfolyamot elvégeztem, a fenti és a lent bemutatott kineziológiai ágak tanfolyamait is ideértve. Ezért mindenkit arra bátorítok, hogy ragadjon meg minden lehetőséget a szakmai fejlődésre!

A kineziológia fája, mindennek alapja a Touch for Health
A kineziológia fája, mindennek alapja a Touch for Health