Kineziológiai rendszerek - ahogy én használom, ahogy én látom

2020.07.25

Mivel kezdjem a kineziológiai tanulmányaim? Hogyan folytassam? Meddig tarthat, hol a vége? Van-e vége?....Talán ez segít!

Amit itt olvasni fogsz, az az én személyes, szubjektív tapasztalatom, néhol talán véleményem arról, ahogy  az általam alkalmazott kineziológiai ágak az én munkámban helyet foglalnak. Kérlek, vedd figyelembe, hogy az itt leírtak kizárólag az én személyes megértésem tartalmazzák, nem az egyes rendszerek szakértő, objektív elemzését.

1. Touch for Health

Minden kineziológiai ág alapja: dr. John Thie nevéhez fűződik. Ezzel kezdem, mert ennek vagyok oktatója, és nagy rajongója :)

Meridián energiákkal dolgozik, izmokkal dolgozik, érzelmekkel dolgozik, finomenergiákkal dolgozik. Maximum 42, minimum 14  izmot tesztel, értelmezi a kínai meridián kereket és az öt elemet, az izmokat szervekhez, meridiánokhoz, érzelmekhez kapcsolja. 

Az egyetlen rendszer, amivel a fizikai szint ténylegesen és részletesen "megdolgozható".

Ehhez oldja

 • az érzelmi stresszeket
 • az energetikai blokkokat
 • segíti a vér-és nyirokkeringést
 • helyreállítja az izmok működését
 • kiegyensúlyozza a testtartást

Hatására az energiarendszer átjárható lesz, a problémák érzelmi aspektusai biztonságos keretek között kerülnek tudatosításra és oldásra, anélkül, hogy rejtett és fájó tudatalatti tartalmakat aktiválnánk, rángatnánk elő az emberekből. 

Mire használom:

 • Felmérem vele a kliens állapotát a témájára vonatkozóan, hogy megtudjam, hol és milyen típusú elakadás van benne. Segítségével gyakorlatilag "olvasok" a működésében: hol nincs elég energiája, mibe tesz túl sokat, mi túlságosan görcsös, mi az, amit erősíteni kéne - ennél átfogóbb képet semmilyen más rendszerrel nem kapok az emberekről!
 • A meridiánok minden működésünkben részt vesznek, így ha van időm, egy-egy oldás végén mindig megcsinálok egy 5 elem vagy egy meridián kerék kiegyensúlyozást
 • Gyakori, hogy a teljes ülés Touch for Health-el történik, ilyenkor mélyebben is vizsgálódunk a Touch for Health módszereivel. 

Nekem az a célom a Touch for Health-el, hogy megmutassam, hogy nem csak "belépő tanfolyam" a kineziológiai világába, hanem megfelelő módon átadva, megfelelően elmélyítve önmagában is teljes segítő rendszerként használható. Mert többet ér egy olyan szakember, aki egy módszert ismer mélyen és széles látókörűen, mint egy olyan, aki sokat, vagy sok kezdő szintűt ismer felületesen.

Az eddigi tapasztalatok alapján hozzám azok jönnek, illetve azok maradnak, akik nem csak a papírt, hanem a tudást is akarják. Akik még ha "dobbantóként" is szeretnék a Touch for Health-et, igényesek arra, hogy amit tanulnak, azt valódi megértéssel használják. Nagyon hálás vagyok nekik ezért!

2. Neuroenergetikai kineziológia 

Hugo Tobar nevéhez fűződik

Ezen belül amit használok:

 • Agyformatálás
 • Neuroemocionális pályák 1-4
 • Primitív reflexek 
 • Kiegyensúlyozás az 5 elemmel 
 • Fiziológia formatálás 
 • Kineziológia princípiumai 1-2 

Itt mos a két leggyakrabban használt módszerről írom le a tapasztalataim:

Agyformatálás

Az Agyformatálás tanfolyamon sajátítjuk el a formatálás technikáját, ami gyakorlatilag ujjmódok (mudrák) és akupunktúrás pontok kombinációjával működési frekvenciákat hoz létre, mely frekvenciák az idegrendszer különböző részeinek működési frekvenciái. Ezek segítségével ezek stressze felmérhető, megszólítható és oldható. 

Tehát az agyformatálással az idegrendszer stresszeit tudjuk oldani. Csak Touch for Health 3 után végezhető. 

Neuroemocionális pályák:

Érzelmek idegrendszeri feldolgozásában résztvevő pályák stresszének oldása. 

Ha azt tesztelem, hogy ezzel a módszerrel kell dolgozni, akkor megkeresem, melyik érzelem érintett a problémában, és végigmegyek azokon a területeken, amik részt vesznek az adott érzelem stresszében. Ha ezt úgy képzeljük el, mint egy buszjáratot, akkor megkeresem, melyik buszra szálljunk fel. Végigmegyünk az útvonalon, és minden megállóban megnézzük, mi akadályozza a működést, azaz jól kitakarítunk. Minden érzelemnél más-más útvonalon megyünk végig, és természetesen vannak közös állomások is a buszok útvonalán.

Csak Agyformatálás után végezhető.

3. LEAP

Dr. Charles Krebs nevéhez fűződik. 

A LEAP minden szintje elérhető hazánkban, ugyan úgy formatálással éri el az agy területeit. fókusza az agyintegráción van, a két agyfélteke összehangolt működésén. dolgozik érzelmekkel, mentális és túlélési stresszekkel, itt jelenik meg az úgynevezett fonákság, amikor a célunk ellen dolgozó működést oldjuk. dolgozik az agyintegráción kívül a látással, hallással, egyensúllyal, mozgással, memóriával is. nagyon magas szinten. 

Én akkor használom, ha ezt tesztelem ki, hogy az idegrendszerből kell segíteni, és nem NK-val. Vagy ha olyan a probléma, amit kifejezetten a fent felsorolt lehetőségek egyikével kell oldani. 

Zseniális és nagyon hatékony rendszer, mindenkinek rendszeresen 3-6 havonta végig kéne mennie az alap agyintegrációs területein. hogy rendben legyen, 40 éves kor fölött pedig a memória rendszereken is, hogy lassabban butuljunk :). 

Tanulási nehézségeknél elsődleges szerepe van, ide bejön még az érzelmi stresszek oldása is, a Brain Gym-es mozgásfejlesztés, a primitív reflexek integrációjával egyetemben. 

Csak Agyformatálás után végezhető. 

4. SIPS - Stressz Indikátor Pontok Rendszere


Az idegrendszeri kineziológiai munkám kiegészítőjeként használom, önálló módszerként nem, bár sokan így használják. Bizonyos stresszek oldásához szükséges rendező energia elakadásának felszabadítását segíti. Ezek a rendező energiák lényünk különböző síkjain akadhatnak el, és ilyenkor nem tudják a dolgukat elvégezni. Egy stresszoldó rendszer, elő lehet készíteni vele például egy testtel való munkát az izmokon, inakon, szalagokon lévő blokkok oldásával, vagy érzelmeket lehet vele nagyon precízen oldani, a működésünket rendező energetikákat segít rendbetenni. Ritkán használom, de ha jelez, akkor mindig beveszem az oldásokba. Erősen haladó technika, van, aki kifejezetten nem bír vele....mások pedig majdnem csodaszámba menő változásokat tudnak vele elérni.

Csak Agyformatálás után végezhető. 

5. One Brain

Ez volt az a rendszer, amit először tanultam meg. Kezdő szinttől tanulható. Ez az a rendszer, amit ritkán használok, de akkor kifejezetten erre van szükség, és talán csak egy Touch for Health-es részletes érzelmi munkával tudnék hasonló eredményt elérni. 

Segíti a téma pontos megértését, feltárását, tudatosítását, képzett és tapasztalt kineziológus szakember kezében biztonságosan. 

Mivel rengeteg Touch for Health-es technika van benne, mélyremenő magyarázatuk nélkül, személyes véleményem szerint nagyon érdemes legalább Touch for Health 2-ig elvégezni a tanfolyamot, mielőtt valaki komolyan One Brain tanulásba kezdene. Így alaposabb megértéssel fogja tudni alkalmazni a One Brain-ben tanultakat. 

Ahhoz, hogy sikerrel alkalmazni tudjuk, a kliensnek bizonyos intelligencia szinten kell lennie, bizonyos önreflexiós képességgel.  Sok múlik az alkalmazója felkészültségén, tapasztalatán és intelligenciáján, absztrakt gondolkodási képességén is.

Kiváló önismereti út, sokan éppen ezért, és nem kizárólag szakmai érdeklődésből választják. Az önismereti rész igazán a 3-as szinttől kezdődik, a "tánc" mondjuk a 4-estől, az igazi "buli" a 6-ostól, legalábbis az én tapasztalataim szerint. 

Tehát: ha el szeretnél merülni az önismeretben, és szívesen mész végig egy lelkileg igen aktív folyamaton, ne hagyd ki a One Brain-t. Ha szeretnéd majd szakemberként is használni, akkor előbb mindenképpen Touch for Health, hogy a szakmai/energetikai hátteret jobban értsd! (Szerintem...)

A 3-as szintjének elvégzése után itthon vizsgát lehet tenni, de ha olyannal akarod kezdeni a tanulást, amiből vizsgázhatsz is, akkor már inkább a Touch for Health-et vagy a Brain Gym-et válaszd, mert legalább azokból lesz egy kerek egész tudásod is, amikor papírt kapsz arról, hogy kineziológus vagy. Ha komolyan gondolod, akkor mindhárom után tovább kell képezned magad. 

Ha csak otthonra használnád, vagy a gyereket, családot segíteni, akkor Touch for Health vagy Brain Gym (Brain Gym-ben az érzelmek, az izmok és a meridián energiák kimaradnak, ott a fókusz a stresszmentes tanuláson van). 

6. Brain Gym

 Egy nagyon kedves és hasznos kezdő szintű tanfolyam, a mozgás tanulást és működést segítő fontosságán alapul. Mozgással harmonizál, hat az agyra, koordinációra, tanulási képességekre. Magasabb szintjét én szinte soha nem használom, az alap módszerei számomra kiválóan alkalmasak arra, hogy felmérjem, milyen funkciók, működések stresszesek, és otthoni gyakorlatnak is szívesen adom, ha kell. 

És ha nem működöm jól, kihagy a fókuszom, nem vagyok egyben, akkor bizony a Brain Gym-es gyakorlatokat hívom segítségül, megnézem, hogy milyen működésem van elakadva, majd megcsinálom a gyakorlatait, és gyakran érzem azt, hogy szinte vibrál az agyam a gyakorlatok után!

7. Stress Release vagy Wellness kineziológia

Sok-sok hasznos stresszoldó technika van benne, a 2-es szintje csak a TFH valamelyik szintje után végezhető, ezért is oktatja sok TFH oktató, én nem tervezek ebbe az irányba elindulni. 

Remek stressztelenítő, a maga szintjén. Legfontosabb és leghasznosabb stresszoldó technikájáról a Facebook-os Kapaszkodó elnevezésű csoportomban találsz önsegítő videót, ez engem is gyakran segít egy-egy kellemetlen állapotból történő kikecmergésben. 

Nemzetközi kitekintés

A tapasztalataim szerint amit a külföldi "Nagyok" mind-mind ismernek, és elengedhetetlen tudásként tartanak számon, mielőtt új babérokra törnének, az a Touch for Health 1-4 anyaga, a Brain Gym gyakorlatai, a Stress Release-be is beemelt, de máshonnan származó (NLP alapú) stresszoldó eljárások, orvosi háttérrel rendelkezők az Alkalmazott Kineziológiát is ismerik. És a "mégnagyobbak" kiválóan ismerik a Richard Utt nevével fémjelzett Alkalmazott Fiziológia eljárásait, amiből aztán az Agyformatálás, a LEAP és a Marco Rado által kidolgozott Integratív Kineziológia is kinőtte magát. 

Nagyjából ezekről az ágakról szerettem volna elmesélni a saját, szubjektív élményeim, tapasztalataim. Mások erről máshogy vélekedhetnek, és egész más tapasztalataik lehetnek, amiben valószínűleg igazuk is van, az én munkámban ezek a rendszerek ezeket a szerepeket töltik be. Köszönöm, hogy elolvastad, remélem, segít talán a neked legjobb irány kiválasztásában.