Tanfolyamok útvesztője

2021.11.21

Államilag bejegyzett, Kormányhivatal által regisztrált, hivatalos felnőttképzési nyilvántartási számmal rendelkező, Tanúsítványt adó tanfolyam.... 

Sokan emelik ki ezeket vagy hasonló sorokat a képzésük ajánlásakor. Mit takarnak ezek a hangzatos szavak? 

Tanfolyamok közül kereshetsz hobby szintűt, vagy szakmait. Ha szakmai szintben gondolkozol, és azt később hivatalos, pénzkereső formában is alkalmazni szeretnéd, fontos megnézni, hogy maga a tanfolyam ad-e ilyen jogosultságokat, vagy pedig további feltételeknek, például vizsgakövetelményeknek kell megfelelned. 

Ha vizsgáznod kell, tudsz-e helyben vizsgázni, mire jó az a vizsga, vagy a tanfolyam elvégzése után jogosult vagy-e szakmai vizsgára jelentkezni? Ezt minden esetben az adott tevékenységre vonatkozó egyedi szabályozás dönti el, a természetgyógyászoknak, kineziológusoknak például valóban állami, hivatalos vizsgakötelezettségük van.

Ha alapos vagy, megnézed, hogy mit tudsz kezdeni hivatalosan azzal, amit a választott képzőhelyen elsajátíthatsz. És ez az a pont, ahol jobb, ha tudod, mi mit jelent. 

Sok tevékenységre nincs meghatározva kötelező képesítés, így ha ilyen tevékenységet szeretnél végezni, könnyű dolgod van: kiválasztod a neked megfelelő tanfolyamot, és boldogan használod, amit  megtanultál.

Léteznek ezen kívül engedélyhez kötött felnőttképzések, amik a képzés sikeres teljesítése után hivatalosan elismert képesítést adnak, illetve feljogosítanak az elsajátított tevékenység végzésére.

És aztán vannak a korábban szabadpiaci képzéseknek hívott tanfolyamok - ilyenek a kineziológia tanfolyamok is - amikre 2020 ősze óta új szabályok vonatkoznak, miszerint be kell őket jelenteni a Felnőttképzési Adatszolgáltató Rendszerbe, a FAR-ba. 

Ezek azok a képzések, amikre utal az "Államilag bejegyzett, Kormányhivatal által regisztrált, hivatalos felnőttképzési nyilvántartási számmal rendelkező, Tanúsítványt adó tanfolyam...." kicsit pontatlan, ha figyelemfelkeltő megfogalmazása. 

Egy ilyen tanfolyam a törvényi előírásoknak megfelelően be van jelentve, a bejelentőnek felnőttképzési nyilvántartási száma van, és a Felnőttképzési Adatszolgáltató Rendszerből Tanúsítványt tud kinyomtatni a résztvevőknek. 

2020 őszétől minden workshop, tanfolyam, online és offline képzés, ami képességek, készségek fejlesztésére irányuló ismeretet ad át, bejelentésköteles. 

"A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (továbbiakban: Fktv) alapján minden olyan felnőttképzési tevékenység esetén, amely az Fktv alapján nem engedélyköteles, bejelentési eljárást kell kezdeményezni a Pest Megyei Kormányhivatalnál."

A regisztrációhoz csak annyi kell, hogy a képző megadja alapadait, és átmegy egy úgynevezett tartalomvizsgálat nélküli egyszerű "regisztrációs" folyamaton. Ezt a Pest Megyei Kormányhivatal szakértők bevonása nélkül elbírálja, és regisztrálja a képzőt, felnőttképzési nyilvántartási számot adva neki. 

Miért fontos ez (azon kívül, hogy komoly bírság jár érte, ha nem történik meg):

  • Csak a bejelentett tanfolyamokról kiállított számlát lehet költségként elszámolni.
  • A képzésről kérésedre a FAR rendszerből a részvételed igazoló Tanúsítvány nyomtatható.
  • Ha olyan képzőhelyen tanulsz, aki a bejelentést megteszi, akkor olyan képzőhelyen tanulsz, aki komolyan veszi saját magát és a tevékenységét, és betartja a törvényi előírásokat :)

Fontos tudni, hogy a bejelentés és a FAR rendszerből nyomtatott Tanúsítvány nem ad a tanfolyamot elvégzőknek hivatalos jogosultságokat, (persze sok esetben nem is kell, hogy adjon), mivel sem a képző, sem a tanfolyam nem megy át hivatalos minősítési folyamaton. 

Ezért amikor tanfolyamot választasz, kezeld alapkövetelményként, hogy a tanfolyam legyen bejelentve, azaz Államilag bejegyzett, Kormányhivatal által regisztrált, hivatalos felnőttképzési nyilvántartási számmal rendelkező, Tanúsítványt adó tanfolyam legyen!

Utána pedig nézd meg, hogy megfelel-e az igényeidnek, illetve ha az elsajátított tudást hivatalosan is használni szeretnéd, van-e rá a tanfolyam elvégzésével lehetőséged. Az én kineziológia tanfolyamaim után például hivatalos kineziológus vizsgát tehetsz. 

A Touch for Health kineziológia tanfolyamok nálam "államilag bejegyzett (azaz a FAR rendszerbe bejelentett), Kormányhivatal által regisztrált (azaz én és a lejelentett tanfolyamom regisztrálva van), hivatalos felnőttképzési nyilvántartási számmal rendelkező (azaz én rendelkezem hivatalos felnőttképzési nyilvántartási számmal), Tanúsítványt adó (ha írásban kéred, tudok neked egy ilyet nyomtatni a FAR rendszeréből)" tanfolyamok - igazából ami számít, hogy a Touch for Health tanfolyamokhoz alapból jár az International Kinesiology College - IKC által kibocsátott, nemzetközileg elfogadott Certificate

A tanfolyamokat bejelentem a felnőttképzési rendszerbe, és számla ellenében fizetsz. Az OKFŐ-nél regisztrált kineziológus oktatóként a négy alaptanfolyam elvégzése után pedig olyan igazolást adok neked, amivel hivatalos kineziológus vizsgára jelentkezhetsz.

Ez az alap

Amit én hozzáadok, az a törekvésem, hogy minél jobban átadjam az anyagot, a rengeteg képzés, amin a mai napig folyamatosan részt veszek, és a nálam elérhető továbbképzési lehetőségek - ezek adják meg a képzéseim tényleges értékét!

Pisták Dóra