Kineziológia elméleti tételsor 1. 

2021.06.21

Itt a kineziológia elméleti tételek első blokkját találod. Nagyon kérem, hogy sem a linket, sem a tartalmat ne oszd meg mással - ez az anyag már ebben a formájában is iszonyatosan sok munkaórán eredménye, akkor is, ha mások munkájából is merített. Köszönöm!

Fogok rajta még dolgozni,ha lesz időm ár, addig is ez is rengeteg. Nézd meg majd a kötelező irodalom listát is a vizsgakiírásnál, azokból is sok minden megérthető. 

A tételek között sok az átfedés, ez ne lepjen meg, legalább könnyebb tanulni. Fogsz találni nagyon hosszú és nagyon rövid verziókat. A rövidet fogják preferálni, a hosszú azért van, hogy rengeteg háttértudásod legyen. A rövideket nyugodtan kiegészítheted a hosszúakból, de törekedj a lényegre mindig.  

I. ÁLTALÁNOS KINEZIOLÓGIAI ISMERETEK

· A KINEZIOLÓGIA FOGALMA, KIALAKULÁSÁNAK TÖRTÉNETE, KINEZIOLÓGIAI ÁGAK

A kineziológia fogalma

A kineziológia szó a görög mozgás- kinesis és logos - tudomány szavak összetételéből ered, azaz a mozgás tudománya.

A kineziológia pedagógiai, pszichológiai, szociológiai elemeket is tartalmazó alternatív, holisztikus preventív módszer, melynek célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása a test öngyógyító mechanizmusának bekapcsolásával.

Abból indul ki, hogy a test önmagát korrigálja és tartja fenn. A kineziológus feladata megtalálni azokat a blokkokat, melyek gátolják a test normális állapotba való visszatérését. Nem a test meggyógyítása a célja, hanem hogy az energetikai blokkok feloldásán keresztül lehetővé tegye a test számára az öngyógyító mechanizmusok beindítását.

A kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. Az energetikai kiegyenlítés testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozottságot eredményez.

A kineziológia kialakulásának története:

Magát az izomtesztelést két fizikoterapeuta, Henry és Florence Kendall dolgozta ki. A ma használatos kineziológiai eljárások kezdete 1964-re tehető, dr. George J. Goodheart,amerikai kiropraktőr kutatásaihoz kapcsolódik.

George Goodheart D.C. Kendall és Kendall izomtesztjeire és saját kutatásaira (lsd később) támaszkodva hozta létre az alkalmazott kineziológiát, hozzáadva más rendszerek technikáit, mint pl. a hagyományos kínai orvoslás meridiánjainak ismeretét.

Behozta ezen kívül a kineziológiába Frank Chapman D.O. úgynevezett neurolimfatikus reflexeit, és Dr. Bennett D.C. neurovaszkuláris reflexeit a gyenge izmok megerősítésére.

Goodheart felfedezéseit más kiropraktőröknek is tanítani kezdte, első csoportja a "Piszkos tizenkettő" néven híresült el. A csoport két tagja később jelentős szerepet töltött be a kineziológia fejlődésében: John Thie D.C. és Sheldon Deal D.C.

1973-ban Goodheart tanítványa, Dr. John F. Thie megírta a Touch for Health (Gyógyító érintés) c. könyvét, ezzel a "laikusoknak" is lehetővé tette a kineziológia elsajátítását. Ebből az alapból fejlődött ki a kineziológia valamennyi ága.

Gordon Stokes, a 3in1 Concepts egyik későbbi alapítója is csatlakozott kommunikációs oktatóként a TFH csapatához. Paul Dennison PhD. különleges tagként csatlakozott a TFH fakultáshoz, a TFH instruktori tréning elvégzése után. Bemutatta elképzeléseit azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne használni a TFH egyes módszereit és ötleteit a tanulási nehézségekkel küzdők segítésére. Róluk további infó a vonatkozó tételnél (I/9).

Kineziológiai ágak:

Ma Magyarországon több kineziológiai ág érhető el magyar oktatótól:

 • a Dr. John Thie nevéhez fűződő Touch for Health, ami minden kineziológiai ág alapja,
 • a Candance Callaway, Daniel Whiteside és Gordon Stokes nevéhez fűződő 3in1 (Three in One) Concepts (vagy One Brain),
 • a Dr. Paul Dennison nevéhez fűződő Edu-K vagy Brain Gym, rajtuk kívül
 • a Dr. Wayne Topping által kidolgozott Stress Release vagy Wellness kineziológia,
 • a hazai fejlesztésű TEK (Transzgenerációs Epigenetikus) kineziológia (Varju Márta),
 • és az Agyformatálás módszere.

Ma több mint 30 hivatalosan elfogadott ága van, pl. PKP (Professional Kinesiology Practice), Hyperton-X, LEAP (idegrendszeri kineziológia), Neuroenergatikai kineziológia, Biokineziológia, Sportkineziológia, Pszichokineziológia, stb.

Magyarországon 4 ág a legelterjedtebb, ezek a következőek:

 • Touch for Health (TFH) - John F. Thie
 • EDU-K (Brain Gym) Paul Denisson
 • 3-in-One Concept/One Brain (Gordon Stokes, Daniel Whiteside, Candis Calloway)
 • Wellness Kineziológia/Stress Release (Wayne Topping)

Kialakulásának részletesebb története:

Korai kutatásai során Goodheart felismerte, hogy egy gyengének tesztelt izom opponense (antagonistája) gyakran fájdalmasan feszes (tapintásra hipertónusos). A gyengének tesztelt izom erősítése sokszor már önmagában is ellazította a feszes antagonista izmot, és enyhítette a fájdalmat. Egy olyan izom, aminek az antagonistája a gyengeség miatt nem tart ellen, megrövidül és összehúzódik, majd görcsössé válhat.

Ennek a mechanizmusnak az ismeretében Goodheart arra a következtetésre jutott, hogy legtöbbször egy izom megfelelő tónusának hiánya (amit az izomtesztelés megmutat) okozza az antagonistájának a hipertóniáját. (Az ellentétes oldali izmok koncepciója)

Napi munkájának eredményeit összegezveGoodheart azonos szervi vagy mirigyműködési problémákat figyelt meg azoknál a pácienseinél, akiknek ugyan azok az izmai voltak lekapcsolva.

Az 1930-as években az oszteopata Frank Chapman egy szervek és mirigyek nyirokelvezetését segítő reflexpont masszázs rendszert dolgozott ki, ami pozitívan hatott számos egészségügyi problémára is.

Goodheart a Chapman reflexekkel való kísérletezés alapján rájött, hogy a pontok többségével a gyenge izmok megerősíthetők. Mivel a Chapman reflexek mindegyike egy-egy szervvel és miriggyel párosítható, ezek az összefüggések segítették Goodheart-ot az egyre növekvő izom-szerv-mirigy megfelelőségi listájának kibővítésében. A kineziológiában a Chapman reflexeket neurolimfatikus reflexeknek hívják.

Szintén az 1930-as években a kiropraktőr Terrence Bennett arra jött rá, hogy amikor a bőrön bizonyos pontokat megérintett, bizonyos szervek vérellátása is megnövekedett

Goodheart kísérletezései során megtalálta, mely Bennett reflexontok mely gyengének tesztelt izmokat erősítik meg. A pontok leginkább az arc és a koponya bőrén találhatók.

1970-ben Goodheart közvetlen összefüggést talált a saját izom-szerv/mirigy kapcsolatai és az akupunktúrában ismert meridián-szerv/mirigy kapcsolatok között.

Az ősi kínai akupunktúrás rendszerben ismert kapcsolat van a meridiánok (amiken az akupunktúrás pontok találhatók) és a szervek és mirigyek között. A kínai orvoslásban a meridiánok a Chi energia vagy életerő csatornái. Ha egy meridián energiája hiányos, a kapcsolódó szervek és mirigyek is gyengék, és megbetegedhetnek vagy más zavaruk keletkezhet.

Goodheart azt tapasztalta, hogy a specifikus meridián kiegyensúlyozatlanságok korrekciója pozitív hatással van a meridiánhoz kapcsolódó szervek és mirigyek működésére is.

Ami még érdekesebb, hogy a meridiánok energiájának kiegyensúlyozása megerősítette a gyengének tesztelt izmokat is, amik a meridiánhoz kapcsolódó szervekhez és mirigyekhez a kutatásai alapján tartoztak. Arra is rájött, hogy a gyengének tesztelt izmok megerősítésével hatni tudott a meridiánokra is. Így jutott egy izom-szerv/mirigy- meridián rendszerhez.


· A KINEZIOLÓGIA FIZIOLÓGIAI ÉS ENERGETIKAI HÁTTERE

A kineziológia fogalma

A kineziológia szó a görög mozgás- kinesis és logos - tudomány szavak összetételéből ered, azaz a mozgás tudománya.

A kineziológia pedagógiai, pszichológiai, szociológiai elemeket is tartalmazó alternatív, holisztikus preventív módszer, melynek célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása a test öngyógyító mechanizmusának bekapcsolásával.

Abból indul ki, hogy a test önmagát korrigálja és tartja fenn. A kineziológus feladata megtalálni azokat a blokkokat, melyek gátolják a test normális állapotba való visszatérését. Nem a test meggyógyítása a célja, hanem hogy az energetikai blokkok feloldásán keresztül lehetővé tegye a test számára az öngyógyító mechanizmusok beindítását.

A kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. Az energetikai kiegyenlítés testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozottságot eredményez.

A fiziológiai háttér

Amikor stressz ér minket, az egész testünk a stresszre adott válasz kivitelezésére készül fel. Az agy kiadja az "üss vagy fuss" parancsot, a szervek, az izmok ennek megfelelően kezdenek működni. Stresszhormonok jutnak a véráramba, hogy még több energia álljon rendelkezésünkre a helyzet megoldására. A stressz fiziológiai hatásainak (azaz a testi készültségnek) a fizikai válaszreakció után meg kéne szűnniük.

De mivel a modern életünkben általában a konkrét fizikai cselekvésre neveltetésünkből és a társadalmi elvárásokból adódóan nem kerül sor (azaz nem vághatom szájba, és nem rohanhatok el), a riadókészültség megmaradhat a testben. Ez hosszú távon állandó feszültséget okoz, és óriási energiába kerül. Ezért van az, hogy gyakran pl. a magas vérnyomás annak az eredménye, hogy a testnek kevesebb energiájába kerül állandóan magasan tartani, mint a rendre megjelenő feszültségeknek megfelelően fel-le igazítani azt.

A kineziológiai izomteszttel a testben tárolt információk hozzáférhetők, így be megtalálhatjuk a problémát okozó energetikai blokkokat, és korrigálhatjuk is őket. Az izomteszttel gyakorlatilag az agy és az izmok közti kommunikáció sértetlenségét nézzük, amiben blokk keletkezik a stressz hatására. Ha nincs semmi, ami azt a kommunikációt zavarná, az azt jelenti, hogy az idegrendszer semmit nem észlel stresszként, és az izom tart, mert az idegrendszer világos jeleket tud neki küldeni, és világos jeleket kap az izomtól. Ha valami stresszt okoz, akkor viszont az izom lekapcsol, mert az aggyal történő kommunikációjában a stressz zavart kelt. Van, amikor számít, a két agyfélteke válasza közti különbség, ilyenkor mindkét oldalon teszteljük az izmot (One Brain, Brain Gym)

A kineziológiai izomteszttel így a stressz hatására beindult fiziológiai folyamatok energiarendszerben megjelenő hatását vizsgáljuk, illetve az elvégzett korrekció sikerességét ellenőrizzük.

A kineziológia energetikai hátterét a meridiánrendszer adja

Dr. George Goodheart kapcsolta hozzá a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) elemeit, az öt elem tanát és a meridiánokat, a kineziológiában használt izmokhoz. Az izmoknak a meridiánok is energiát biztosítanak a működéshez. Ha egy meridiánon túl sok energia áramlik, az izom lekapcsol, vagy feszessé válik, ha túl kevés, akkor az izom lekapcsol. Egy meridiánhoz tartozhat több izom, de egy izom csak egy meridiánnal áll kapcsolatban.

A HKO szerint a meridiánok a belső szervekkel is kapcsolatban vannak, energiával látják el azokat, és információt szállítanak róluk és feléjük. A meridiánok külső lefutása energiával látja el az izmokat, inakat, ízületeket, az egyes testrészeket. A belső ágak kapcsolják össze a meridiánt azzal a szervvel, amiről a nevét kapta. Ez az összekötöttség okozza, hogy egy szervben vagy csatornában fellépő zavarok kihatnak más szervekre és csatornákra. A meridiánokra meridián energia szinten az akupontokkal tudunk hatni, de a kineziológiában ismert izom-szerv-meridián összefüggések ismeretében más korrekciókkal a meridiánt és a kapcsolódó szervet is kiegyensúlyozhatjuk.

Így a kineziológia által alkalmazott izomteszt az energiarendszer állapotáról tud információt nyújtani, segít beazonosítani a blokkot megszüntető korrekciót strukturális, érzelmi, mentális, kémiai és energetikai szinten, és visszajelzést ad a korrekció sikerességéről, vagy további korrekció szükségességéről.


1.3 A MERIDIÁNOK RENDSZERE (FOGALMA, SZEREPE, JELENTŐSÉGE) KAPCSOLATA AZ 5 ELEMMEL

Általános bevezető:

A HKO-ból ismert meridiánokról az első írásos forrás az i.e. 200-400-ban megjelent Sárga Császár Belgyógyászati könyvében található térkép. Az emberi test energiapályáinak rendszerét a kínai orvoslás évezredek óta ismeri. A meridián nevet Soulié de Morant Frainciaország volt kínai nagykövete adta nekik.

Az egészség alapja a HKO szerint, ha a meridiánokban keringő életenergia áramlása zavartalan, ez adja a szervezet belső egyensúlyát. Egyensúlyi állapotban a szellemi, intellektuális, testi és lelki működésünk is zavartalan. A meridiánokban külső vagy belső hatásokra keletkező blokkok (érzelem, táplálkozás pl), blokkolhatják a Qi szabad áramlását. Ez jelentkezhet energiahiányban, vagy energiatöbbletben is. A legtöbb betegség visszavezethető energia-túltengésre vagy energiahiányra. Az egészség kulcsa tehát az emberi testben lévő energiák egyensúlya.

A meridiánok energiapályák, amiken a Qi (életerő, energia) kering, kapcsolatban vannak egymással és a hozzájuk kapcsolódó szervvel, vagy szervekkel. Az életenergia két ellentétes minőség dinamikájából tevődik össze, a yinből és a yangból. Ezek egymást kiegyenlítik, így biztosítva az egyensúly állapotát. Egyikük túlsúlya vagy gyengülése az egyensúly felbomlását eredményezi, ami hosszútávon betegséghez vezet.

Meridiánok funkciója: Az életenergia és a vér keringetése a testben, védekezés és táplálás, külső-belső, felső-alsó, lent-fent, kint-bent közötti összeköttetés a testben.

A meridiánok az egész testben megtalálhatók. A yin és yang energiák szállítói, és az emberben zajló energetikai kapcsolatokat és kommunikációt biztosítják. Ezek a meridiánok modern eszközökkel mérhetők is. A kineziológiában használt meridiánoknak a bőrön akupunktúrás pontjai vannak. Ezek a pontok elektromágneses tulajdonsággal bírnak, és kapcsolatot biztosítanak a meridiánon belül a kapcsolódó szervek, más meridiánok és izmok felé.

A test mélyebb részein a belső ágakkal egymással is összekapcsolódnak.

A külső ág a csontokat, az inakat és az izmokat látja el energiával a lefutása mentén, a bőrfelszín alatt halad, és az akupunktúrás pontokon lép a bőrfelszínre - mi ezekkel dolgozunk.

A belső ág összeköti a külső ágat a meridiánhoz kapcsolódó szervvel és a többi meridiánnal.

A testben 12 páros (a test két oldalán) és 2 páratlan (központi és irányító) fő energiapálya található. A bőr alatt helyezkednek el. A főcsatornák közötti összeköttetéseket a mellékcsatornák biztosítják, amelyek finom hálóként oszlanak szét a test felszínén. Ezeket teszteljük a kineziológiai balanszok során. A stressz hatását az izomteszt segítségével mérhetjük fel.

A meridián rendszer 10 szervi, 2 funkció és 2 középvonali meridiánból áll. A két funkció meridián a Keringési szexus és a Hármas melegítő, amik a test bizonyos funkcióihoz köthetők. A Ksz a testi nedvek keringéséért felel, a 3M a testhő szabályozásához, az immunválaszhoz, a metabolizmushoz, és a túlélési reakciókhoz kapcsolódik.

A két középvonali meridián a Központi és az Irányító. Ezek az úgynevezett 8 extra vagy különleges meridiánhoz tartoznak, közülük csak nekik vannak saját akupontjaik. Függőlegesen futnak a test középvonalán. Nem vesznek részt a test 24 órás ciklusában, mint a többi 12 meridián. Leginkább a meridián energiák tárolójaként gondolhatunk rájuk, illetve foglalkoznak a testbe bekerülő és azt elhagyó energiákkal.

A meridiánok arról a funkcióról vagy szervről kapták a nevüket, amihez energiájuk kapcsolódik. Az esetek többségében így a meridián neve megegyezik a kapcsolódó szerv nevével. Amikor a meridiánhoz kapcsolódó izmot tesztelünk, magáról a szervről nem kapunk információt, csak a meridiánban áramló energiáról, az abban megjelenő kiegyensúlyozatlanság bizonyos fajtáiról.

A meridiánok yin vagy yang minőségűek, a lefutási irányuknak megfelelően. A Yin általánosságban a lábaktól a fejig áramlik, a yang a fejtől a lábak felé. A yang energia a Naptól jön, a yang meridiánok az ujjaktól az arcig (a kar külső vagy hátsó oldalán) vagy az arctól a lábig futnak, a lábak külső(bb) oldalán. A Yin energia a Föld felől jön, a lábaktól (a lábak belső(bb) oldalán) a törzsig, és a törzstől a karok belső (yin) oldalán az ujjakig.

A meridiánok a nap 24 órájában folyamatosan áramlanak, a meridián kerékben, meghatározott sorrendben. A nap folyamán minden meridiánnak van egy 2 órás energia maximuma, amikor a legaktívabb. Ha ez az áramlás akadálytalan, a test harmóniában működik. Azonban kívülről és belülről és folyamatos stresszek érnek, ami hatással van erre az áramlásra. Ha az ilyen stressz erős, vagy hosszú időn át fennáll, az blokkolhatja az energia szabad áramlását, ami testi, érzelmi, mentális tünetekkel is járhat.

A nap 24 órás ciklusában minden meridián adott 2 órában a legaktívabb:


Tüdő 3-5 óra

Vastagbél. 5-7 óra

Gyomor. 7-9 óra

Lép 9-11 óra

Szív 11-13 óra

Vékonybél. 13-15 óra

Húgyhólyag 15-17 óra

Vese 17-19 óra

Keringési szexus. 19-21 óra

Hármas melegítő. 21-23 óra

Epehólyag 23-1 óra

Máj 1-3 óra


Az aktív időszakkal szemben (12 óra eltéréssel) van minden meridián "passzív" időszaka (Ez a Dél-Éjfél szabály, ahol az adott napszakban legaktívabb meridián a Dél meridián, a vele szemben lévő legpasszívabb az Éjfél).

A 12 fő meridiánból 6 yin és 6 yang meridián van. A hozzájuk kapcsolódó szerveket két csoportba lehet sorolni,

A yin meridiánokhoz kapcsolódó szervek tömörek, az energia termelői, raktározói (tüdő, lép, szív, vese, máj). A hatodik yin meridián egy funkció meridián, a Szív kifejeződésének tekintett Keringési szexus meridián.

A yang meridiánokhoz kapcsolódó szervei üregesek, áthalad rajtuk az anyag és az energia, az energia szállítói (vastagbél, gyomor, hólyag, vékonybél, epehólyag). A hatodik yang meridián egy funkció meridián, a Vékonybél kifejeződésnek tekintett Hármas melegítő.

A Központi és az Irányító meridián nem része a 12 fő meridián áramlásának, ők az extra meridiánokhoz tartoznak, és energia tárolási, szabályozási és elosztási funkcióval bírnak, minden más meridián energiáramlására hatnak..

Az 5 elem

A HKO szerint az Univerzum és így az emberi test is az 5 őselemből épül fel (tűz, föld, fém, víz, fa). A 12 fő meridián kapcsolódik az 5 elemhez.

Tűz- a nyár, a tetőpont, nevetés, öröm, piros, hőség, amikor a termények beérnek. Yang meridiánja a Vékonybél, és kifejeződése a 3M, yin meridiánja a Szív, és kifejeződése a KSz.

Föld- Betakarítás, átalakulás, nyárutó, éneklés, sárga, empátia, szimpátia, anyag, aggodalom, gondoskodás. Yang meridiánja a Gyomor, yn a Lép-hasnyálmirigy meridián.

Fém - ősz, befelé fordulás, tisztulás, feldolgozás,bánat, szomorúság, sírás, színe a fehér. Yang a vastagbél, Yin tüdő.

Víz- tél, öregség, bölcsesség, készülődés a tavaszi sarjadásra, az új életre, nyögés, félelem, szorongás, színe a kék. Yang a hólyag , Yin a vese.

Fa- szél, aktív energia, tavasz, hirtelen kitörés, alkotás, kiabálás, harag, színe a zöld. Yang az epehólyag. Yin a máj.

Az energiák áramlására az 5 elemben több szabályszerűség jellemző, ezekből a kineziológiában kettőt használunk: a tápláló (Sheng) és a kontrolláló (szabályozó - Ko) ciklust.

A tápláló ciklusban, más néven anya-gyerek szabály, minden elem az utána következő elemet erősíti, táplálja: tűz, föld, fém, víz, fa, tűz. A kontroll ciklusban (nagyszülő-unoka szabály) minden elem a kettővel utána következőt kontrollálja, stabilizálja: tűz, fém, fa, föld, víz, tűz.


I.4 TÉTEL

A 12+2 FŐ MERIDIÁN (LEFUTÁSA, SZEREPE, JELLEMZÉSE)

A HKO-ból ismert meridiánokról az első írásos forrás az i.e. 200-400-ban megjelent Sárga Császár Belgyógyászati könyvében található térkép. Az emberi test energiapályáinak rendszerét a kínai orvoslás évezredek óta ismeri. A meridián nevet Soulié de Morant Frainciaország volt kínai nagykövete adta nekik.

Az egészség alapja a HKO szerint, ha a meridiánokban keringő életenergia áramlása zavartalan, ez adja a szervezet belső egyensúlyát. Egyensúlyi állapotban a szellemi, intellektuális, testi és lelki működésünk is zavartalan. A meridiánokban külső vagy belső hatásokra keletkező blokkok (érzelem, táplálkozás pl), blokkolhatják a Qi szabad áramlását. Ez jelentkezhet energiahiányban, vagy energiatöbbletben is. A legtöbb betegség visszavezethető energia-túltengésre vagy energiahiányra. Az egészség kulcsa tehát az emberi testben lévő energiák egyensúlya.

A meridiánok energiapályák, amiken a Qi (életerő, energia) kering, kapcsolatban vannak egymással és a hozzájuk kapcsolódó szervvel, vagy szervekkel. Az életenergia két ellentétes minőség dinamikájából tevődik össze, a yinből és a yangból. Ezek egymást kiegyenlítik, így biztosítva az egyensúly állapotát. Egyikük túlsúlya vagy gyengülése az egyensúly felbomlását eredményezi, ami hosszútávon betegséghez vezet.

Meridiánok funkciója: Az életenergia és a vér keringetése a testben, védekezés és táplálás, külső-belső, felső-alsó, lent-fent, kint-bent közötti összeköttetés a testben.

A meridiánok az egész testben megtalálhatók. A yin és yang energiák szállítói, és az emberben zajló energetikai kapcsolatokat és kommunikációt biztosítják. Ezek a meridiánok modern eszközökkel mérhetők is. A kineziológiában használt meridiánoknak a bőrön akupunktúrás pontjai vannak. Ezek a pontok elektromágneses tulajdonsággal bírnak, és kapcsolatot biztosítanak a meridiánon belül a kapcsolódó szervek, más meridiánok és izmok felé.

A testben 12 páros (a test két oldalán) és 2 páratlan (központi és irányító) fő energiapálya található. Ezeket teszteljük a kineziológiai balanszok során.

Létezik még 8 úgynevezett extra vagy különleges meridián is, ezekhez tartozik a Központi és az Irányító meridián. Ketten együtt általánosságban kezelik a rendszerbe érkező energiát, az energia tárolásáért felelnek és a használt energia eltávolításáért. A 8 extra meridián közül kizárólag nekik vannak saját pontjaik, a többi extra meridián a 12 fő meridián pontjain keresztül érhető el a testen.

Vannak másodlagos meridiánok is, ezeknek nincsenek bőrpontjaik, nem tudjuk őket befolyásolni.

A meridiánok meghatározott sorrendben követik egymást. Ezt meridiánórának, vagy meridián keréknek nevezzük. A KM és az IM nem részei ennek a körforgásnak.

A 12 + 2 meridián


 • Gyomor meridián: A Föld elem yang meridiánja, működési maximuma: 7-9
 • Lép, hasnyálmirigy meridián: A Föld elem yin meridiánja. Működési maximuma: 9-11-ig
 • Szív meridián: Tűz elem yin meridiánja. Működési maximuma: 11-13-ig
 • Vékonybél meridián: Tűz elem yang meridiánja. Működési maximuma: 13-15-ig
 • Húgyhólyag meridián: Víz elem yang meridiánja. Működési maximuma: 15-17-ig
 • Vese meridián: Víz elem yin meridiánja. Működési maximuma: 17-19-ig
 • Keringési szexus (vagy szívburok) meridián. Tűz elem yin meridiánja, funkció meridián, a Szív kifejeződése. Működési maximuma: 19-21-ig
 • Hármas melegítő meridián: Tűz elem yang meridiánja, funkció meridián, a Vékonybél kifejeződése. Működési maximuma: 21-23-ig
 • Epehólyag meridián: a Fa elem yang meridiánja. Működési maximuma: 21-01-ig
 • Máj meridián: Fa elem yin meridiánja. Működési maximuma: 01-03-ig
 • Tüdő meridián: Fém elem yin meridiánja. Működési maximuma: 03-05-ig
 • Vastagbél meridián: Fém elem yang meridiánja. Működési maximuma: 05-07-ig

Központi ( befogadó) meridián:

 • alapvetően a yin energiák összegyűjtője és tárolója, minden meridián tápláló / Sheng funkciójához kapcsolódik.
 • páratlan fővezeték, mert a test közepén halad át

Irányító ( kormányzó ) meridián:

 • A többi meridián kontroll (Ko) funkciójához kapcsolódik, a yang meridiánokat látja el energiával.
 • Páratlan, a test közepén fut.

Az életenergia két ellentétes minőség dinamikájából tevődik össze, a yinből és a yangból. Ezek egymást kiegyenlítik, így biztosítva az egyensúly állapotát. Egyikük túlsúlya vagy gyengülése az egyensúly felbomlását eredményezi, ami hosszútávon betegséghez vezet.

Yin meridiánok:

 • Szív
 • Keringési szexus (szívburok)
 • Lép, hasnyálmirigy
 • Tüdő
 • Vese
 • Máj

Yang meridiánok:

 • Vékonybél
 • 3-as melegítő
 • Gyomor
 • Vastagbél
 • Hólyag
 • Epehólyag


A yang meridiánok fentről lefelé, a test külső vetületén haladnak, a yin meridiánok a test belső részein, a földtől felfelé.

A kar belső oldalán, felemelt kéznél felfelé futó YIN meridiánok: szív, tüdő, Ksz.

A kar külső oldalán, felemelt kéznél lefelé futó YANG meridiánok: Vékonybél, Vastagbél, 3M

A fejtől lefelé futó YANG meridiánok, fejtől lábujjakig: a test elején a gyomor, a test oldalán az epehólyag, a test hátulján a hólyag.

A lábtól felfelé futó YIN meridiánok, lábról a törzsre, mellkasra: mind a test elején: máj, lép-hasnyálmirigy, vese.


1.5 AZ EGÉSZSÉG HÁROMSZÖGE A KINEZIOLÓGIÁBAN

A kineziológia alapja az Alkalmazott Kineziológia, melyet Dr. George Goodheart amerikai csontkovács fejlesztett ki a 60-as években. Az Alkalmazott kineziológia szimbóluma egy egyenlő oldalú háromszög. Az Egészség háromszöge az ember aspektusait reprezentálja, és azok interakcióját. Ebben a háromszögben a kineziológia teljes koncepciója megjelenik.

Az "egészség háromszögének" bármely oldalában bekövetkező probléma okozhat mind strukturális, mind kémiai, mind mentális problémát. Az egészség háromszögének három oldala közötti interakció az Alkalmazott Kineziológia igen hasznos alapelve.

 • Strukturális: csontok, izmok, mozgás, az energia felhasználása. Strukturális kiegyensúlyozatlanságok tartoznak ide. Okai lehetnek a mozgásszegény életmód, a helytelen mozgás, a túl sok TV, számítógép. Korrekciói az izmok kiegyensúlyozása, masszázs, sebészet, fogászat, manuálterápia, gyógytorna, kiropraktika, stb.
 • Kémiai/táplálkozási: táplálkozás, szervek, mirigyek, energia átalakítása. Vízfogyasztás, táplálkozás elégtelenségei lehetnek a kibillenés okai, vitamin- és ásványi anyag hiány és a környezeti szennyezések, toxinok. Javítható helyes táplálékbevitellel, diétával, a NL pontok masszírozása kifejezetten erre az oldalra hat (nyirokáramlás és méregtelenítés)

Ide tartozik még a homeopátia, allopátia és a táplálkozástudomány.

Ha a háromszög bármely oldalán kiegyensúlyozatlanságot tapasztalunk, akkor azt az oldalt korrigálni szükséges. Természetesen az egyik oldal kiegyensúlyozatlansága magával hozza a többi oldal kiegyensúlyozatlanságát is.

 • Érzelmi: ide tartoznak az érzelmi állapotokra reaktív agyterületek, idegrendszer, endokrin rendszer, szövetek szenzoros ingerekre adott reakciói, azaz hogyan és hova irányítjuk az energiánkat. Az életünk folyamán felgyülemlett vagy akut érzelmi stresszek tartoznak ide, és az érzelmi stresszoldó technikák, a Bach virágterápia, a mentális terápiák, a tanácsadás és a pszichológia.

Ideális esetben egyensúlynak nevezzük azt, amikor a háromszög minden oldala egyenlő, az ember részei közt egyensúly van. Azonban ez szinte soha nincs így, hiszen a minket érő hatásokat a test folyamatosan kompenzálja - a háromszög egyik oldalát érő stresszt a rendszer a háromszög másik oldalából, oldalaiból kompenzálni tudja.

Amikor valami akár csak az egyik oldalt kibillenti az egyensúlyból, pl. egy stresszes érzelem, az adott oldal mérete csökken, a másik két oldal pedig kénytelen hozzá igazodni (pl az érzelmi problémát megérezheti az emésztésünk és a testtartásunk is.) Ezért fontos, és fantasztikus, hogy a kineziológiában a háromszög mindhárom oldalára találunk korrekciókat, illetve mindhárom oldalának a kibillenéseit tesztelni tudjuk. Mert a tünetek nem feltétlenül ott jelentkeznek, ahol maga az ok van: egy fájdalom strukturális, de az okok lehetnek érzelmiek. Így a kineziológia segítségével valóban az okokon tudunk dolgozni.


1.6 ENERGETIKAI KIEGYENSÚLYOZÁS A KINEZIOLÓGIÁBAN

Az egészség a holisztikus megközelítésben egy állandóan változó, dinamikus egyensúlyi állapot. Akkor maradunk egészségesek, ha a különböző energiáink áramlása kiegyensúlyozott, és semmi nem blokkolja az életenergia szabad áramlását.

A fizikai egészséghez minden izmunknak, szervünknek, testrészünknek meg kell kapnia a működéséhez szükséges, megfelelő minőségű és mennyiségű energiát. Az egészségügyi problémák legnagyobb része ennek az energiának a többletére vagy hiányára vezethető vissza.

A fizikai-érzelmi-mentális-energetikai egészség feltétele a meridiánokban áramló energia szabad áramlása. Ha az energia valahol blokkolódik, ott felhalmozódik, és túlenergia jön létre, míg más területekre nem jut elengendő, és hiány alakul ki. Az Egészség Háromszögéből jól levezethető, hogy energetikai kiegyensúlyozatlanságot okozhat:

 • helytelen táplálkozás
 • toxinok szervezetbe jutása (belélegzett, elfogyasztott, magunkra kent, stb)
 • érzelmi-mentális stressz, helytelen hozzáállás/megküzdési stratégiák
 • mozgásszegény életmód, vagy a test túlterhelése

A kineziológia fő célkitűzése az energiaáramlás kiegyensúlyozása, hogy a meridiánrendszerben keringő energia folyamatosan segítse a testi-lelki-mentális jólétünket. Kiegyensúlyozott eneriga áramlás mellett a meridiánokban keringő energia megfelelő mennyiségben és minőségben áll a rendelkezésünkre.

A meridiánrendszer nagyon sokáig képes kompenzálni az energetikai kiegyensúlyozatlanságot, más rendszerekből, pl az Egészség háromszögében található oldalakból elvonva energiát. Ahhoz, hogy egy tünet a testben is megjelenjen, sokszor hosszú időre van szükség.

A kineziológiában kiegyensúlyozásnak hívjuk a test energiarendszerének kineziológiai módszerekkel történő kiegyensúlyozását.

A korrekció után végzett izomteszttel ellenőrizni tudjuk az eljárás sikerességét, és az esetleges további korrekció szükségességét. Ha a meridiánhoz kapcsolódó izom tart, a meridiánt is kiegyensúlyozottnak tekintjük. Az egyensúlyt megerősítő gyakorlatokkal stabilizálhatjuk.

Alapvetően minden kineziológiai korrekció egyben energetikai kiegyensúlyozó korrekció is. Ezeken belül inkább az energetikai rendszerrel állnak kapcsolatban a lenti gyakorlatok.

A Touch For Health rendszer energetikai kiegyensúlyozó technikáiból pár:

Minden izomhoz kapcsolódnak reflexpontok, amik különböző módon hatnak, és kapcsolják be a lekapcsolt izmot, ezzel helyreállítva az izomhoz kapcsolódó meridián energetikai állapotát. A neurolimphatikus reflexpontok a nyirokkeringést, a neurovascularis reflexpontok a vérkeringést stimulálják, az akupunktúrás tartópontok vagy a meridián simítás közvetlenül a meridián energiára hat. Touch for Helath-es energetikai kiegyensúlyozó eszközök még a Luo pontok, a fájdalom kopogtató pontok, a hangok, a színek, az érzelmek is.

Az Edu-Kineziológiában alkalmazott energia-, nyújtó-, vagy a középvonal-keresztező gyakorlatok példái:

Például: Agykapcsoló, földkapcsoló, térkapcsoló, vádlipumpa, vitorlázó repülő, energetizáló, cook csomó, stb.

A Three in One Concepts energetikai kiegyensúlyozó gyakorlatai pl:

Például: víz, keresztprogramozás, középvonal-keresztezés, szem-rövidzárlat, fül-rövidzárlat, központi meridián, irányító meridián, stb.

Részletesebben lsd. a jellemzésük tételben.

Általánosságban:

 1. A mozgásnak energia-stimuláló és kiegyensúlyozó hatása van. Jót tesz a közérzetünknek, a keringésünknek, erősíti az imunrendszert, hozzájárul az egészséges életmódhoz. Az izmok kiegyensúlyozásával a mozgás kellemessé és hatékonnyá válik.
 2. A légzésben részt vevő izmok helyes működése különösen fontos. A légzés minősége önmagában is befolyásolja az egészségünket, a koncentrációs képességünket, az érzelmi állapotunk megjelenik a légzés ritmusában, és a légzéssel hatással tudunk lenni az érzelmeinkre, és közvetlenül tudunk hatni vele az idegrendszerre is. A vérben megfelelő mennyiségű oxigénnek kell lennie a szervek és az agy működéséhez. A kineziológia számos légzést szabályozó korrekciót ismer pl. váltott orrlyukú légzés (One Brain), Hasi légzés (Brain Gym), a légzésben résztvevő izmok kiegyensúlyozása (rekeszizom, hasizmok - cerebrospinális technika) (TFH).
 3. Minden kineziológiai ág különös figyelmet fordít a test vízháztartására. A víz energetizál, segíti az információ áramlását, segíti a méregtelenítést, stb.
 4. Az előzetes tesztek, vagy előtesztek minden kineziológiai ágnál önmagukban is energetikai kiegyensúlyozó technikák (switching, meridián, az izom korrekciója, ha kell).


I./7. A m.Deltoideus anterior , a Pectoralis major clavicularis (PMC), a m.Latissimus dorsi, a m.Supraspinatus és a m.Quadriceps femoris elhelyezkedése, eredése és tapadása!

Az emberi test mozgásában, helyzetváltoztatásában részt vevő szervek a mozgásrendszert alkotják. A mozgásrendszer passzív és aktív részből áll, passzív része a csontvázrendszer, mely a test szilárd vázát alkotó csontokból és a csontokat összekötő ízületekből áll, aktív része az izomzat.

A kineziológiában az izmokkal dolgozunk, melyeknek három típusa van:

Simaizom: elnyúlt, orsó alakú sejtek alkotják, akaratunktól függetlenül működnek, lassan húzódnak össze, de tartósan és szinte fáradhatatlanok. Pl: zsigerekben, gyomorban, bélben.

Harántcsíkolt izom: a vázizomzatot alkotja. Akaratlagos vezérléssel képes a csontok térbeli helyzetét megváltoztatni. Gyors összehúzódású, nagy erejű munkavégzésre képes, de gyorsan kifárad.

Szívizom: harántcsíkolt és simaizmok működési sajátosságait egyesíti: harántcsíkolt szerkezetű, de simaizom működésű. Akarattól függetlenül működik.

Az izomtesztelés szempontjából számunkra a harántcsíkolt izmok működése a fontos.

Mozgás létrejöttéhez az idegrendszer irányítására van szükség, ehhez viszont az kell, hogy az agy folyamatos visszajelzést kapjon az izom feszességének és összehúzottságának állapotáról, illetve hosszáról és az összehúzódás sebességéről. Ezt az úgynevezett proprioceptorok, az izomorsó (Spindel sejt) és a Golgi-féle ínorsó érzékeli.

Az izomteszttel az agy-izom kapcsolatot vizsgáljuk, a köztük lévő megfelelő idegi kommunikációt. Arról kapunk információt, hogy van-e ezt a kommunikációt megzavaró stressz az energiarendszerben. Ha az izom tart, ez az áramkör "tiszta", ha lekapcsol, akkor valami zavarja a kommunikációt. Az izmok két oldalon történő tesztelésével a két agyféltekéből kapunk információt, illetve az izomhoz kapcsolódó meridián két oldalának energetikájában lévő kiegyensúlyozatlanságot mérhetjük fel.

Pontos teszteléshez tudni kell az elhelyezkedést, az izmot összehúzott állapotból teszteljük a nyújtott állapot felé.

Az izom részei (csak nagyon alapszinten, a kineziológiában használt lényegi elemek kiemelésével): az izomhas az izomnak az a része, amely összehúzódásra képes. Az izomhas a két végén inakban végződik, ami tömöttrostos kötőszövetből álló selymesfényű szalag. A hosszú és keskeny ín, a tapadást szolgálja, míg a rövid és széles az eredést. A végződések közül az egyik az eredés, a másik a tapadás.

Az izomnak az a vége adja az eredést amelyik az izom összehúzódásakor nem mozdul el. Tapadásnak pedig azt a véget nevezzük, amelyik összehúzódáskor mozgásban van. Némely izomnak két vagy több eredése is lehet, amelyek közös izomhasba mennek át és egyetlen ínnal végződnek Ebben az esetben két(biceps)-, három-(triceps), négyfejű (quadriceps) izomról beszélünk.

Az elülső deltaizom (m.Deltoideus anterior)

Elhelyezkedése: a váll legjobban látható izma, háromszög alakú, a váll lekerekített formáját adja

eredése:kulcscsont középső külső harmadának elülső része

tapadása: a felkarcsonton oldalt a középső harmad felső határán

Pectoralis major clavicularis - nagy mellizom kulcscsonti része (úszó):

elhelyezkedése: a mellkas felső részén helyezkedik el (raglánvonal).

eredése: a kulcscsont középső és belső harmadában

tapadása: a felkarcsont felső harmadában elől

Latissimus dorsi - széles hátizom (pingvin):

elhelyezkedése:lapos, legyezőszerű izomlemez, testünk legszélesebb izma, a hátsó hónaljredő izmos alapját adja

Eredés: hat alsó hátcsigolya tövisnyúlványa, ágyékcsigolyák és keresztcsont

tapadása:a felkarcsont elülső oldalán

A lapocka feletti izom (m.Supraspinatus) - lapockatövis feletti izom (robot):

elhelyezkedése:a lapocka feletti árokban helyezkedik el.

eredése: a lapockatövis feletti árok belső két harmadán

Tapadás: felkarcsont teteje, vállcsúcs alatt oldalt

A négyfejű combizom (m.Quadriceps) - négyfejű combizom:

elhelyezkedése:a test legerősebb izma, a combot elölről majdnem teljesen beborítja.

eredése:4 önálló fejjel ered. A combcsont belső, elülső, és középső részén és az elülső felső csípőtövis felszínén

Tapadás: a térdkalács fölött és alatta a sípcsonton


I./8. A kineziológiai rendszerek, ágak általános jellemzése, sajátosságaik

A ma ismert kineziológiai rendszerek mind a George Goodheart nevével fémjelzett Alkalmazott Kineziológiából származnak. Az AK az Egészség háromszögének koncepciója köré épül, mely szerint az egészség alapja, ha a háromszög mindhárom oldala (strukturális, érzelmi és kémiai) egyensúlyban van. Az AK a kineziológiai izomtesztet orvosi, diagnosztikai célokra is alkalmazza, így kizárólag orvosok használhatják.

A laikusok számára is biztonságosan használható rendszerek a Touch for Health-el kezdődtek, illetve arra építve, abból kiindulva alakultak ki, kidolgozóik érdeklődése és szakértelme alapján.

A kineziológiai rendszerek közös jellemzői:

Izomtesztet használnak, céljuk az energiaáramlás kiegyensúlyozása, helyreállítása, és az ennek eredményeként beinduló öngyógyító folyamatok támogatása. Mindannyian hangsúlyt fektetnek a megfelelő agyintegráció kialakítására, helyreállítására, munkamódszerük kifejezetten az energetikai blokkokat okozó stresszek felkutatása és oldása, azonban szigorúan diagnosztizálás nélkül!

A hazai legelterjedtebb rendszerek a Touch for Health, a One Brain és a Brain Gym. Ezen kívül magyar oktatóktól elérhető a dr. Wayne Topping nevéhez fűződő Wellness vagy Stress Release kineziológia, a Hugo Tobar nevéhez fűződő Agyformatálás tanfolyam, ami belépő tanfolyama az itthon külföldi oktatótól elsajátítható, az idegrendszer energetikai kiegyensúlyozásával dolgozó LEAP rendszernek, illetve az energetikai stresszoldásra specializálódott SIPS rendszernek (Stressz indikátor pontok rendszere), vagy a Hugo Tobar nevéhez fűződő Neuroenergetikai kineziológiának.

Kevésbé ismertek, de komoly tudást magukba foglaló rendszerek

 • a dr. Bruce Dew-hoz fűződő PKP (Professional Kinesiology Practice), ami a kineziológiai energiamunkát ötvözte az AK laikusok által is használható technikáival
 • a Biokineziológia (John Barton), aki sokat dolgozott a szervekre ható érzelmekkel
 • a Hyperton-X (Frank Mahony), aki a hipertónusos izmok propriocepciójának helyreállításával támogatta az agy-gerincvelői folyadék szabad áramlását, hogy a tanulási képességek és a mozgás stresszmentes legyen. Sokat dolgozott sportolókkal.
 • megemlíthető esetleg a Health kineziológia, a Transzformációs kineziológia és a Pszichokineziológia, és a magyar fejlesztésű TEK.

A Touch for Health dr. John Thie nevéhez fűződik, az 1970-es években indult útjára. John Thie szerette volna, ha az AK egyes technikái laikusok számára is végezhető formában elérhetővé váljanak, ezért létrehozta a Touch for Health-et. A 14 testi meridián összesen 42 izmát tesztelve monitorozza a meridiánok energetikai állapotát és az energia áramlást akadályozó stresszt. Elsősorban abból indul ki, hogy ha a meridiánokban zavartalan az áramlás, a jólét minden szinten harmonikusan megvalósul. Korrekciói között megtalálunk strukturális, energetikai, érzelmi és kémiai korrekciókat is. (Lsd Egészség háromszöge). Legáltalánosabb korrekciói

 • a testen található neurolimfatikus zónák masszírozása
 • a koponyán található neurovaszkuláris pontok érintése
 • a meridiánok végigsimítása, meridián masszázs
 • az izmok nyugatása és élénkítése akupontokkal

Az elvégzett korrekció után a lekapcsolt izom tart, ami azt is jelenti, hogy a hozzá tartozó meridián energiája kiegyensúlyozott.

A Touch for Health kiegyensúlyozással még az energiarendszerben helyre tudunk állítani olyan kibillenéseket, amik kiegyensúlyozás nélkül később fizikai tünetek formájában is megjelenhetnének.

A Touch for Health adja meg minden más kineziológiai tanulmányhoz az alapot. A testben zajló energetikai folyamatokról alapvető fontosságú tudnivalót ad át, melyek ismeretére minden más kineziológiai ág épít.

Fontos állomás a kineziológiában az Allen Beardall nevéhez fűződő ujjmódok használata. Az Alkalmazott Kineziológia és a Touch for Health nem használja őket, a One Brain és a Brain Gym (a haladó tanfolyamban) igen. Az ujjmódoknál a kéz ujjait bizonyos energiákhoz rendelik, majd az ujjat összeérintve a hüvelykujjal gyorsan és pontosan tudják tesztelni, hogy milyen jellegű energiában van kibillenés.

 • A mutatóujj a strukturális stresszt,
 • a középső ujj a kémiai/táplálkozási (tágabb értelemben az ún. személyes ökológia, OB: gengetikai-táplálkozási) stresszt,
 • a gyűrűs ujj az érzelmi stresszt,
 • a kisujj az elektromos stresszt (elektromágneses, akupunktúra) jelzi.

Az ujjakat összeérintve teszteljük a jelzőizmot, ahol jelzés kapunk, annak az energiának a kiegyenlítő korrekcióit kell elvégzenünk.

A 3in1 Concepts vagy One Brain rendszer Candance Callaway, Gordon Stokes és Daniel Whiteside nevéhez fűződik. Alaptétele, hogy a kiegyensúlyozás csak akkor lehet tartós, ha az érzelmi stresszt a múltban is oldjuk, mert a jelenben csak a múltbéli ok következménye van.

A One Brain rendszerben a három az egyben megközelítés a tudatos-tudatalatti-testi szintekre vonatkozik, illetve természetesen a három alkotóra is. Hazánkban az egyik legelterjedtebb ág.

Specialitása a Viselkedési barométer, ahol az egyes negatív érzelmi állapotok és a vágyott pozitív érzelmek tudatos, tudatalatti és testi szinten is vizsgálva vannak, és a számos tudatosító technika (Bach esszenciák, egyéb esszenciális leírások, személyiség jellemzők és viselkedések) mellett energetikai, strukturális és kémiai szinteken, illetve ezek alkategóriáiban korrigál, mindezt a jelenben, vagy korábbi életkorokban visszalépve, korregresszióban is. A problémák gyökerét a múltban kutatja, és ezt oldva szabadítja fel a jelent és a jövőt a célok elérése érdekében, erősen dolgozik az érzelmekkel.

A Brain Gym vagy Edukineziológia Dr. Paul Dennison nevéhez fűződik. Kifejezetten a képességfejlesztést tűzte ki zászlajára, az élethosszig tartó tanulást, melyben maga az élet is egy folyamatos iskola. Így módszere nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is sokat segíthet a mindennapi élet feladatainak megugrásában.

Eszköze a mozgás, és nem csak izomteszteléssel, hanem önmegfigyeléssel, noticing-gal is dolgozik. Kiemelt szerepet kap benne a homolaterális és a kontralaterális mozgás, a test-agy integráció, a két agyfélteke integrációja, és az agy egyéb dimenzióinak összehangolása (jobb-bal, fent-lent, elöl-hátul), de dolgozik például a látás és a hallás, az írás, olvasás, a szem-kéz koordináció kiegyensúlyozásával is. Korrekciói specifikus mozgások, melyek a tapasztalatok alapján az idegrendszert újrahuzalozzák, és az agyi működések fejlődéséhez járulnak hozzá. Gyakorlatai a mozgástudatot koordinálják, és a tanulási képességet segítik.


I./9. A TOUCH FOR HEALTH, a THREE IN ONE (ONE BRAIN) és az EDU-K (BRAIN GYM) kineziológiai rendszerek jellemzése

A kineziológia szó a görög mozgás- kinesis és logos - tudomány szavak összetételéből ered, azaz a mozgás tudománya.

A kineziológia pedagógiai, pszichológiai, szociológiai elemeket is tartalmazó alternatív, holisztikus preventív módszer, melynek célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása a test öngyógyító mechanizmusának bekapcsolásával.

Abból indul ki, hogy a test önmagát korrigálja és tartja fenn. A kineziológus feladata megtalálni azokat a blokkokat, melyek gátolják a test normális állapotba való visszatérését. Nem a test meggyógyítása a célja, hanem hogy az energetikai blokkok feloldásán keresztül lehetővé tegye a test számára az öngyógyító mechanizmusok beindítását.

A kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. Az energetikai kiegyenlítés testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozottságot eredményez.

A ma ismert kineziológiai rendszerek mind a George Goodheart nevével fémjelzett Alkalmazott Kineziológiából származnak. Az AK a kineziológiai izomtesztet orvosi, diagnosztikai célokra is alkalmazza, így kizárólag orvosok használhatják.

A laikusok számára is biztonságosan használható rendszerek a Touch for Health-el kezdődtek, illetve arra építve, abból kiindulva alakultak ki, kidolgozóik érdeklődése és szakértelme alapján.

A kineziológiai rendszerek közös jellemzői:

Izomtesztet használnak, céljuk az energiaáramlás kiegyensúlyozása, helyreállítása, és az ennek eredményeként beinduló öngyógyító folyamatok támogatása. Mindannyian hangsúlyt fektetnek a megfelelő agyintegráció kialakítására, helyreállítására, munkamódszerük kifejezetten az energetikai blokkokat okozó stresszek felkutatása és oldása, azonban szigorúan diagnosztizálás nélkül!

(Itt vastag, dőlt betűvel találod a legfontosabb korrekciókat, ott tanuld meg részletesen, ahol ismered is őket...)

A Touch for Health dr. John Thie nevéhez fűződik, az 1970-es években indult útjára. A 14 testi meridián összesen 42 izmát tesztelve monitorozza a meridiánok energetikai állapotát és az energia áramlást akadályozó stresszt. Elsősorban abból indul ki, hogy ha a meridiánokban zavartalan az áramlás, a jólét minden szinten harmonikusan megvalósul. Korrekciói között megtalálunk strukturális, energetikai, érzelmi és kémiai korrekciókat is. (Lsd Egészség háromszöge). Fókusza az energiák meghatározott pozitív célra hangolásán van.

Felhasználja a meridián kerék és az 5 elem szabályszerűségeit az energiát legjobban kiegyensúlyozó korrekció megtalálásához.

Korrekciói: NL zónák masszírozása, a koponyán található NV pontok tartása, izmok élénkítése/nyugtatása a meridián energiákon keresztül akupunktúrás tartópontokkal, meridián simítás, 5 elem szerinti izom/hang/színbalansz, Luo pontok, Gerincreflex pontok a kétoldali izom lekapcsoltságra, táplálék, és keresztirányú mozgások az agyintegráció és az agy-test kapcsolat fejlesztésére.

Alap szinten 4 x 2 napos tanfolyamon sajátítható el.

A 3in1 Concepts vagy One Brain rendszer Candance Callaway, Gordon Stokes és Daniel Whiteside nevéhez fűződik. A One Brain rendszerben a három az egyben megközelítés a tudatos-tudatalatti-testi szintekre vonatkozik, illetve természetesen a három alkotóra is.

Specialitása a Viselkedési barométer, ahol az egyes negatív érzelmi állapotok és a vágyott pozitív érzelmek tudatos, tudatalatti és testi szinten is vizsgálva vannak, és a számos tudatosító technika (Bach esszenciák, egyéb esszenciális leírások, személyiség jellemzők és viselkedések) mellett energetikai, strukturális és kémiai szinteken, illetve ezek alkategóriáiban korrigál, mindezt a jelenben, vagy korábbi életkorokban visszalépve, korregresszióban is. A problémák gyökerét általában a múltban kutatja, és ezt oldva szabadítja fel a jelent és a jövőt a célok elérése érdekében, erősen dolgozik az érzelmekkel. Így a múltbeli emocionális töltések semlegesítésre kerülnek, ezáltal a múltbeli esemény nem gátol többé minket a jelenbeli fejlődésben.)

11 alaptanfolyam + facilitátor képzés

Példák a korrekciókra:

A Brain Gym vagy Edukineziológia Dr. Paul Dennison nevéhez fűződik. Kifejezetten a képességfejlesztést tűzte ki zászlajára, az élethosszig tartó tanulást, melyben maga az élet is egy folyamatos iskola. Így módszere nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is sokat segíthet a mindennapi élet feladatainak megugrásában. Eszköze a mozgás, és nem csak izomteszteléssel, hanem önmegfigyeléssel, noticing-gal is dolgozik. Korrekciói specifikus mozgások, melyek a tapasztalatok alapján az idegrendszert újrahuzalozzák, és az agyi működések fejlődéséhez járulnak hozzá. Kiemelt szerepet kap benne a homolaterális és a kontralaterális mozgás, a test-agy integráció, a két agyfélteke integrációja, és az agy egyéb dimenzióinak összehangolása (jobb-bal, fent-lent, elöl-hátul), de dolgozik például a látás és a hallás, az írás, olvasás, a szem-kéz koordináció kiegyensúlyozásával is. 2x 2 napos alaptanfolyam

Erősen épít Dolman és Delacato mozgásos fejlesztő módszerére. Az Edu-K-ban a kiegyensúlyozatlanság abban mutatkozik meg, hogy nem tudjuk a feladatot vagy tevékenységet könnyeden végrehajtani, hanem görcsös igyekezettel próbálunk sikert elérni, ami gyakran ahhoz vezet, hogy egy adott tevékenységet kerülünk, vagy csak hatalmas energia befektetés árán tudunk megcsinálni. A gyakorlatok azt célozzák, hogy olyan állapotba kerüljünk, amiben képesek vagyunk az új információ befogadására, azután pedig annak a meglévő tudásunkhoz kapcsolására.

Gyakorlatai négy kategóriába tartoznak:


1.10 A STRESSZ HATÁSA AZ EMBERI SZERVEZETRE

A "stress" szó angol eredetű, jelentése nyomás, feszültség, erőfeszítést.

A stressz meghatározása

A stressznek minősül minden hatás, amely az ember fiziológiai és/vagy pszichológiai alkalmazkodási mechanizmusait befolyásolja. Stressz bármi lehet, erősen függ szubjektív tényezőktől, az egyéni helyzetértékeléstől. Minden túlzás stressz lehet, így akár a túlzott, hirtelen felcsapó öröm is... (lsd szívrohamot kap a jó hír hallatán).

Stresszkeltő eseményeknek tekintjük a traumatikus, a befolyásolhatatlan, megjósolhatatlan eseményeket, és ide sorolhatók a bennünk lévő belső konfliktusok, és a stresszkeltő helyzetekre adott érzelmi válaszok is.

A stressz folyamata

- Egy stresszor indítja be a stresszreakciót.

- Stresszreakció: megküzdési folyamat, ami a testi és lelki rendszer küzdelme, a helyzet kontrollállása, legyűrése és a felülkerekedés érdekében,

- Helyzetértékelés, ami során eldöntjük, hogy az adott helyzet számunkra fenyegető, vagy sem. Ennek megfelelően fogunk majd reagálni az adott helyzetben.

A tényezők, amik stresszt okoznak nekünk:

 • kémiai (táplálkozási hiányosságok)
 • érzelmi: félelmek, szorongások
 • strukturális: elégtelen testmozgás
 • viselkedési: perfekcionizmus
 • környezeti: zaj, sugárzások, stb.

Találsz még a stresszről a stresszoldó kineziológiai technikák (2.4) tételben!

A stressz fogalmának bevezetése Selye János nevéhez fűződik (Selye, 1936, 1976). Elgondolása szerint a nem specifikus ingerekre az emberi szervezet nem specifikus módon, egy általános adaptációs szindrómával reagál. Ennek három szakaszát különböztette meg (strressz ciklus):

 • alarm- vagy vészreakció
 • aktív ellenállás fázisa
 • majd a kimerülés állapota.

1. Az alarm fázisban (Első fokozatú stressz)Az alarm reakció a "stressz ingerre", a stresszor megjelenésére jelenik meg. Az alarm reakció lényege, hogy a szervezet energiatartalékai mobilizálódnak (szimpatikus idegrendszer aktívvá válik: vérnyomás emelkedés, pulzusszám emelkedés, vércukorszint emelkedés stb.), a szervezet felkészül az alkalmazkodásra: "harc vagy menekvés".

 • az érzékszerveink felfognak valamit a külvilágból
 • az agy tudomásul veszi és értékeli azt, összevetve a korábbi tapasztalatokkal, és eldöntve, hogy ad-e rá túlélési/érzelmi reakciót - ha úgy dönt, hogy a tényező veszélyes, akkor felkészíti a testet a reakcióra, ami általánosságban a harc vagy a menekülés (üss vagy fuss):


 • Nővekedik:
 • az izmok megfeszülnek
 • szívverés erősödik
 • stresszhormonok szabadulnak fel
 • hallás, látás élesedik
 • légcső kitágul, légzés mélyebb, gyorsabb lesz
 • vérnyomás felmegy
 • máj többlet cukrot (glükózt) juttat a vérbe
 • izzadás: az izmok hűtésére
 • véralvadási mechanizmus felkészül
 • fehérvérsejt szám nő a fertőzések elkerülésére
 • vörösvérsejt szám nő a többletoxigén szállításához
 • koleszterin és thyroid hormonok jut a vérbe, hogy extra energiát adjon
 • kortizon jut a vérbe a mellékveséből
 • endorfin szabadul fel, hogy ne érezzünk fájdalamat

Csökken:

 • az emésztés, nyáltermelés, kiválasztás lekapcsol (nincs rá szükség a megküzdéshez)
 • perifériás erek összehúzódnak, a felszínről távozik a vér, hogy sérülésnél ne vérezzünk, a kezek, lábak kihűlnek, mert a vér az izmokba megy.

Az alarm reakció nem káros önmagában, hanem a fizikai, és a pszichikai fejlődés feltétele. Selye János szerint a stressz az "élet sója", hiszen küzdelmek, megoldandó helyzetek nélkül az életünk unalmas, színtelen lenne, a személyiségünk nem fejlődne.

Ezeket a fejlődésünket elősegítő kihívásokat eustressznek vagyis "jó stressznek" nevezzük. Az ilyen helyzetek az egyén megküzdési lehetőségeit nem haladják meg, ugyanakkor fizikai, pszichikai aktivitást váltanak ki, amelyeket az egyén pozitívnak értékel.

Ezzel ellentétes hatású a distressz, vagyis a "rossz stressz". Ez az, ami pusztítja a szervezet fizikai és pszichikai energiáit. Az ilyen helyzetekhez való alkalmazkodás meghaladja az egyének megküzdési képességeit, károsak, ezért kerülendők. Következmények a teljesség igénye nélkül: az immunrendszer gyengülése, szív- és érrendszeri problémák, fejfájás, alvászavarok, emésztési problémák, lelki, érzelmi és szexuális problémák, függőségek, allergia stb. Szintén a következmények közé tartoznak a szorongás, félelem, harag-agresszió, valamint a depresszió.

2. Az ellenállás fázisában (másodfokozatú stressz) a tartósan jelenlévő stresszorhoz elkezd a szervezet alkalmazkodni. Az ellenálló képesség normális fölé emelkedik. Ha a vérnyomást egy nap 10x fel kellene vinni, akkor egyszerűbb, ha egyszer megemeli és tartósan magasan tartja.

Ha a stresszt kiváltó ok továbbra is fennáll, a szervezet fokozott ellenállással reagál a károsító tényezőkre. Egyre fokozódik a szervezet stresszorral szembeni rezisztenciája. Adaptációs betegségek alakulnak ki, ha az ellenállás vagy az adaptáció nem állítja helyre a homeosztázist. A homeosztázis azoknak a folyamatoknak az összessége, melyek által a szervezet fenntartja saját dinamikus, állandó állapotát. A stresszre adott pszichés reakció a szervezet dinamikus egyensúlyi állapotának fenntartására irányul.

· Kimerültség szakasza (Harmadfokozatú stressz)

Az aktív ellenállás fázisában a szervezet további energia tartalékokat szabadít fel, azonban ha ezeket nem pótolja, tehát ezek a tartalékok kezdenek kimerülni, így egy idő után a szervezet ellenálló képessége csökken. A stresszor folyamatos ostroma által a második fázisban létrejött ellenállás megszűnik. A szervezet már nem képes ellenállni a stresszornak. Ez a harmadik szakasz, a szervezet kimerülésének szakasza, amely súlyos esetben halállal is végződhet.

A stresszel összefüggésbe hozható betegségek és állapotok a kimerülési fázisban nyilvánulnak meg, ha végiggondoljuk, hogy a betegségek több, mint 80 százaléka a stresszben gyökerezik, úgy tűnik, manapság legtöbbünk a "kimerülés" fázisában van.

A megoldatlan stresszek a testben is leképeződnek, mértéküktől és tartósságuktól függően. Hosszan fennálló stressz esetén a mellékvese kéreg megnagyobbodik, a csecsemőmirigy, a lép és a nyirokmirigyek zsugorodni kezdenek, a gyomor belső falán fekélyek jelenhetnek meg.

A stressz fizikai betegségek okozója is lehet: szív és érrendszer, emésztés, gyengíti az immunrendszert, bőrpanaszokat idézhet elő, stb.

A bennünk megjelenő, ránk ható stressznek három fokozatát különböztetjük meg, mely elsősorban a szemekből figyelhető meg. A stressz által kiváltott kémiai anyagok először a legérzékenyebb izmokra hatnak, amik a szem körül találhatók. Ezek az izmok stressz hatására összehúzódnak.

 • Elsőfokú: merev tekintet és fényes bőr jellemzi. Enyhe sokkállapot, egy közvetlen traumatikus élmény hatására, vagy a felgyülemlett terhek miatt. Legjobb, ha pihen, vizet iszik, és kér egy jó kiegyensúlyozást.
 • Másodfokú: az egyik írisz alatt kilátszik a szemfehérje. Ez akkor szokott megtörténni, ha a stresszhelyzet hosszabban fennáll. Ellazulás, földelés, érzelmi stresszoldás, energetikai kiegyensúlyozás segíthet, hogy a feszültség feloldódjon.
 • Harmadfokú: a szemfehérje mindkét szem alatt kilátszik. Hosszú ideje fennálló, erőteljes stressz, amit látszólag nincs lehetősége, esélye megoldani.
 • Negyedfokú: (ezek a stresszfokozatok a One Brain jegyzetből vannak. Az én jegyzetemben található tollal odaírva a negyedfokú stressz, nem a jegyzet része): a pupilla abnormálisan szűk vagy tág, és/vagy pulzál (nem drog miatt).I. ÁLTALÁNOS KINEZIOLÓGIAI ISMERETEK

  · A KINEZIOLÓGIA FOGALMA, KIALAKULÁSÁNAK TÖRTÉNETE, KINEZIOLÓGIAI ÁGAK

  A kineziológia fogalma

  A kineziológia szó a görög mozgás- kinesis és logos - tudomány szavak összetételéből ered, azaz a mozgás tudománya.

  A kineziológia pedagógiai, pszichológiai, szociológiai elemeket is tartalmazó alternatív, holisztikus preventív módszer, melynek célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása a test öngyógyító mechanizmusának bekapcsolásával.

  Abból indul ki, hogy a test önmagát korrigálja és tartja fenn. A kineziológus feladata megtalálni azokat a blokkokat, melyek gátolják a test normális állapotba való visszatérését. Nem a test meggyógyítása a célja, hanem hogy az energetikai blokkok feloldásán keresztül lehetővé tegye a test számára az öngyógyító mechanizmusok beindítását.

  A kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. Az energetikai kiegyenlítés testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozottságot eredményez.

  A kineziológia kialakulásának története:

  Magát az izomtesztelést két fizikoterapeuta, Henry és Florence Kendall dolgozta ki. A ma használatos kineziológiai eljárások kezdete 1964-re tehető, dr. George J. Goodheart,amerikai kiropraktőr kutatásaihoz kapcsolódik.

  George Goodheart D.C. Kendall és Kendall izomtesztjeire és saját kutatásaira (lsd később) támaszkodva hozta létre az alkalmazott kineziológiát, hozzáadva más rendszerek technikáit, mint pl. a hagyományos kínai orvoslás meridiánjainak ismeretét.

  Behozta ezen kívül a kineziológiába Frank Chapman D.O. úgynevezett neurolimfatikus reflexeit, és Dr. Bennett D.C. neurovaszkuláris reflexeit a gyenge izmok megerősítésére.

  Goodheart felfedezéseit más kiropraktőröknek is tanítani kezdte, első csoportja a "Piszkos tizenkettő" néven híresült el. A csoport két tagja később jelentős szerepet töltött be a kineziológia fejlődésében: John Thie D.C. és Sheldon Deal D.C.

  1973-ban Goodheart tanítványa, Dr. John F. Thie megírta a Touch for Health (Gyógyító érintés) c. könyvét, ezzel a "laikusoknak" is lehetővé tette a kineziológia elsajátítását. Ebből az alapból fejlődött ki a kineziológia valamennyi ága.

  Gordon Stokes, a 3in1 Concepts egyik későbbi alapítója is csatlakozott kommunikációs oktatóként a TFH csapatához. Paul Dennison PhD. különleges tagként csatlakozott a TFH fakultáshoz, a TFH instruktori tréning elvégzése után. Bemutatta elképzeléseit azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne használni a TFH egyes módszereit és ötleteit a tanulási nehézségekkel küzdők segítésére. Róluk további infó a vonatkozó tételnél (I/9).

  Kineziológiai ágak:

  Ma Magyarországon több kineziológiai ág érhető el magyar oktatótól:

  • a Dr. John Thie nevéhez fűződő Touch for Health, ami minden kineziológiai ág alapja,
  • a Candance Callaway, Daniel Whiteside és Gordon Stokes nevéhez fűződő 3in1 (Three in One) Concepts (vagy One Brain),
  • a Dr. Paul Dennison nevéhez fűződő Edu-K vagy Brain Gym, rajtuk kívül
  • a Dr. Wayne Topping által kidolgozott Stress Release vagy Wellness kineziológia,
  • a hazai fejlesztésű TEK (Transzgenerációs Epigenetikus) kineziológia (Varju Márta),
  • és az Agyformatálás módszere.

  Ma több mint 30 hivatalosan elfogadott ága van, pl. PKP (Professional Kinesiology Practice), Hyperton-X, LEAP (idegrendszeri kineziológia), Neuroenergatikai kineziológia, Biokineziológia, Sportkineziológia, Pszichokineziológia, stb.

  Magyarországon 4 ág a legelterjedtebb, ezek a következőek:

  • Touch for Health (TFH) - John F. Thie
  • EDU-K (Brain Gym) Paul Denisson
  • 3-in-One Concept/One Brain (Gordon Stokes, Daniel Whiteside, Candis Calloway)
  • Wellness Kineziológia/Stress Release (Wayne Topping)

  Kialakulásának részletesebb története:

  Korai kutatásai során Goodheart felismerte, hogy egy gyengének tesztelt izom opponense (antagonistája) gyakran fájdalmasan feszes (tapintásra hipertónusos). A gyengének tesztelt izom erősítése sokszor már önmagában is ellazította a feszes antagonista izmot, és enyhítette a fájdalmat. Egy olyan izom, aminek az antagonistája a gyengeség miatt nem tart ellen, megrövidül és összehúzódik, majd görcsössé válhat.

  Ennek a mechanizmusnak az ismeretében Goodheart arra a következtetésre jutott, hogy legtöbbször egy izom megfelelő tónusának hiánya (amit az izomtesztelés megmutat) okozza az antagonistájának a hipertóniáját. (Az ellentétes oldali izmok koncepciója)

  Napi munkájának eredményeit összegezveGoodheart azonos szervi vagy mirigyműködési problémákat figyelt meg azoknál a pácienseinél, akiknek ugyan azok az izmai voltak lekapcsolva.

  Az 1930-as években az oszteopata Frank Chapman egy szervek és mirigyek nyirokelvezetését segítő reflexpont masszázs rendszert dolgozott ki, ami pozitívan hatott számos egészségügyi problémára is.

  Goodheart a Chapman reflexekkel való kísérletezés alapján rájött, hogy a pontok többségével a gyenge izmok megerősíthetők. Mivel a Chapman reflexek mindegyike egy-egy szervvel és miriggyel párosítható, ezek az összefüggések segítették Goodheart-ot az egyre növekvő izom-szerv-mirigy megfelelőségi listájának kibővítésében. A kineziológiában a Chapman reflexeket neurolimfatikus reflexeknek hívják.

  Szintén az 1930-as években a kiropraktőr Terrence Bennett arra jött rá, hogy amikor a bőrön bizonyos pontokat megérintett, bizonyos szervek vérellátása is megnövekedett

  Goodheart kísérletezései során megtalálta, mely Bennett reflexontok mely gyengének tesztelt izmokat erősítik meg. A pontok leginkább az arc és a koponya bőrén találhatók.

  1970-ben Goodheart közvetlen összefüggést talált a saját izom-szerv/mirigy kapcsolatai és az akupunktúrában ismert meridián-szerv/mirigy kapcsolatok között.

  Az ősi kínai akupunktúrás rendszerben ismert kapcsolat van a meridiánok (amiken az akupunktúrás pontok találhatók) és a szervek és mirigyek között. A kínai orvoslásban a meridiánok a Chi energia vagy életerő csatornái. Ha egy meridián energiája hiányos, a kapcsolódó szervek és mirigyek is gyengék, és megbetegedhetnek vagy más zavaruk keletkezhet.

  Goodheart azt tapasztalta, hogy a specifikus meridián kiegyensúlyozatlanságok korrekciója pozitív hatással van a meridiánhoz kapcsolódó szervek és mirigyek működésére is.

  Ami még érdekesebb, hogy a meridiánok energiájának kiegyensúlyozása megerősítette a gyengének tesztelt izmokat is, amik a meridiánhoz kapcsolódó szervekhez és mirigyekhez a kutatásai alapján tartoztak. Arra is rájött, hogy a gyengének tesztelt izmok megerősítésével hatni tudott a meridiánokra is. Így jutott egy izom-szerv/mirigy- meridián rendszerhez.


  · A KINEZIOLÓGIA FIZIOLÓGIAI ÉS ENERGETIKAI HÁTTERE

  A kineziológia fogalma

  A kineziológia szó a görög mozgás- kinesis és logos - tudomány szavak összetételéből ered, azaz a mozgás tudománya.

  A kineziológia pedagógiai, pszichológiai, szociológiai elemeket is tartalmazó alternatív, holisztikus preventív módszer, melynek célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása a test öngyógyító mechanizmusának bekapcsolásával.

  Abból indul ki, hogy a test önmagát korrigálja és tartja fenn. A kineziológus feladata megtalálni azokat a blokkokat, melyek gátolják a test normális állapotba való visszatérését. Nem a test meggyógyítása a célja, hanem hogy az energetikai blokkok feloldásán keresztül lehetővé tegye a test számára az öngyógyító mechanizmusok beindítását.

  A kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. Az energetikai kiegyenlítés testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozottságot eredményez.

  A fiziológiai háttér

  Amikor stressz ér minket, az egész testünk a stresszre adott válasz kivitelezésére készül fel. Az agy kiadja az "üss vagy fuss" parancsot, a szervek, az izmok ennek megfelelően kezdenek működni. Stresszhormonok jutnak a véráramba, hogy még több energia álljon rendelkezésünkre a helyzet megoldására. A stressz fiziológiai hatásainak (azaz a testi készültségnek) a fizikai válaszreakció után meg kéne szűnniük.

  De mivel a modern életünkben általában a konkrét fizikai cselekvésre neveltetésünkből és a társadalmi elvárásokból adódóan nem kerül sor (azaz nem vághatom szájba, és nem rohanhatok el), a riadókészültség megmaradhat a testben. Ez hosszú távon állandó feszültséget okoz, és óriási energiába kerül. Ezért van az, hogy gyakran pl. a magas vérnyomás annak az eredménye, hogy a testnek kevesebb energiájába kerül állandóan magasan tartani, mint a rendre megjelenő feszültségeknek megfelelően fel-le igazítani azt.

  A kineziológiai izomteszttel a testben tárolt információk hozzáférhetők, így be megtalálhatjuk a problémát okozó energetikai blokkokat, és korrigálhatjuk is őket. Az izomteszttel gyakorlatilag az agy és az izmok közti kommunikáció sértetlenségét nézzük, amiben blokk keletkezik a stressz hatására. Ha nincs semmi, ami azt a kommunikációt zavarná, az azt jelenti, hogy az idegrendszer semmit nem észlel stresszként, és az izom tart, mert az idegrendszer világos jeleket tud neki küldeni, és világos jeleket kap az izomtól. Ha valami stresszt okoz, akkor viszont az izom lekapcsol, mert az aggyal történő kommunikációjában a stressz zavart kelt. Van, amikor számít, a két agyfélteke válasza közti különbség, ilyenkor mindkét oldalon teszteljük az izmot (One Brain, Brain Gym)

  A kineziológiai izomteszttel így a stressz hatására beindult fiziológiai folyamatok energiarendszerben megjelenő hatását vizsgáljuk, illetve az elvégzett korrekció sikerességét ellenőrizzük.

  A kineziológia energetikai hátterét a meridiánrendszer adja

  Dr. George Goodheart kapcsolta hozzá a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) elemeit, az öt elem tanát és a meridiánokat, a kineziológiában használt izmokhoz. Az izmoknak a meridiánok is energiát biztosítanak a működéshez. Ha egy meridiánon túl sok energia áramlik, az izom lekapcsol, vagy feszessé válik, ha túl kevés, akkor az izom lekapcsol. Egy meridiánhoz tartozhat több izom, de egy izom csak egy meridiánnal áll kapcsolatban.

  A HKO szerint a meridiánok a belső szervekkel is kapcsolatban vannak, energiával látják el azokat, és információt szállítanak róluk és feléjük. A meridiánok külső lefutása energiával látja el az izmokat, inakat, ízületeket, az egyes testrészeket. A belső ágak kapcsolják össze a meridiánt azzal a szervvel, amiről a nevét kapta. Ez az összekötöttség okozza, hogy egy szervben vagy csatornában fellépő zavarok kihatnak más szervekre és csatornákra. A meridiánokra meridián energia szinten az akupontokkal tudunk hatni, de a kineziológiában ismert izom-szerv-meridián összefüggések ismeretében más korrekciókkal a meridiánt és a kapcsolódó szervet is kiegyensúlyozhatjuk.

  Így a kineziológia által alkalmazott izomteszt az energiarendszer állapotáról tud információt nyújtani, segít beazonosítani a blokkot megszüntető korrekciót strukturális, érzelmi, mentális, kémiai és energetikai szinten, és visszajelzést ad a korrekció sikerességéről, vagy további korrekció szükségességéről.


  1.3 A MERIDIÁNOK RENDSZERE (FOGALMA, SZEREPE, JELENTŐSÉGE) KAPCSOLATA AZ 5 ELEMMEL

  Általános bevezető:

  A HKO-ból ismert meridiánokról az első írásos forrás az i.e. 200-400-ban megjelent Sárga Császár Belgyógyászati könyvében található térkép. Az emberi test energiapályáinak rendszerét a kínai orvoslás évezredek óta ismeri. A meridián nevet Soulié de Morant Frainciaország volt kínai nagykövete adta nekik.

  Az egészség alapja a HKO szerint, ha a meridiánokban keringő életenergia áramlása zavartalan, ez adja a szervezet belső egyensúlyát. Egyensúlyi állapotban a szellemi, intellektuális, testi és lelki működésünk is zavartalan. A meridiánokban külső vagy belső hatásokra keletkező blokkok (érzelem, táplálkozás pl), blokkolhatják a Qi szabad áramlását. Ez jelentkezhet energiahiányban, vagy energiatöbbletben is. A legtöbb betegség visszavezethető energia-túltengésre vagy energiahiányra. Az egészség kulcsa tehát az emberi testben lévő energiák egyensúlya.

  A meridiánok energiapályák, amiken a Qi (életerő, energia) kering, kapcsolatban vannak egymással és a hozzájuk kapcsolódó szervvel, vagy szervekkel. Az életenergia két ellentétes minőség dinamikájából tevődik össze, a yinből és a yangból. Ezek egymást kiegyenlítik, így biztosítva az egyensúly állapotát. Egyikük túlsúlya vagy gyengülése az egyensúly felbomlását eredményezi, ami hosszútávon betegséghez vezet.

  Meridiánok funkciója: Az életenergia és a vér keringetése a testben, védekezés és táplálás, külső-belső, felső-alsó, lent-fent, kint-bent közötti összeköttetés a testben.

  A meridiánok az egész testben megtalálhatók. A yin és yang energiák szállítói, és az emberben zajló energetikai kapcsolatokat és kommunikációt biztosítják. Ezek a meridiánok modern eszközökkel mérhetők is. A kineziológiában használt meridiánoknak a bőrön akupunktúrás pontjai vannak. Ezek a pontok elektromágneses tulajdonsággal bírnak, és kapcsolatot biztosítanak a meridiánon belül a kapcsolódó szervek, más meridiánok és izmok felé.

  A test mélyebb részein a belső ágakkal egymással is összekapcsolódnak.

  A külső ág a csontokat, az inakat és az izmokat látja el energiával a lefutása mentén, a bőrfelszín alatt halad, és az akupunktúrás pontokon lép a bőrfelszínre - mi ezekkel dolgozunk.

  A belső ág összeköti a külső ágat a meridiánhoz kapcsolódó szervvel és a többi meridiánnal.

  A testben 12 páros (a test két oldalán) és 2 páratlan (központi és irányító) fő energiapálya található. A bőr alatt helyezkednek el. A főcsatornák közötti összeköttetéseket a mellékcsatornák biztosítják, amelyek finom hálóként oszlanak szét a test felszínén. Ezeket teszteljük a kineziológiai balanszok során. A stressz hatását az izomteszt segítségével mérhetjük fel.

  A meridián rendszer 10 szervi, 2 funkció és 2 középvonali meridiánból áll. A két funkció meridián a Keringési szexus és a Hármas melegítő, amik a test bizonyos funkcióihoz köthetők. A Ksz a testi nedvek keringéséért felel, a 3M a testhő szabályozásához, az immunválaszhoz, a metabolizmushoz, és a túlélési reakciókhoz kapcsolódik.

  A két középvonali meridián a Központi és az Irányító. Ezek az úgynevezett 8 extra vagy különleges meridiánhoz tartoznak, közülük csak nekik vannak saját akupontjaik. Függőlegesen futnak a test középvonalán. Nem vesznek részt a test 24 órás ciklusában, mint a többi 12 meridián. Leginkább a meridián energiák tárolójaként gondolhatunk rájuk, illetve foglalkoznak a testbe bekerülő és azt elhagyó energiákkal.

  A meridiánok arról a funkcióról vagy szervről kapták a nevüket, amihez energiájuk kapcsolódik. Az esetek többségében így a meridián neve megegyezik a kapcsolódó szerv nevével. Amikor a meridiánhoz kapcsolódó izmot tesztelünk, magáról a szervről nem kapunk információt, csak a meridiánban áramló energiáról, az abban megjelenő kiegyensúlyozatlanság bizonyos fajtáiról.

  A meridiánok yin vagy yang minőségűek, a lefutási irányuknak megfelelően. A Yin általánosságban a lábaktól a fejig áramlik, a yang a fejtől a lábak felé. A yang energia a Naptól jön, a yang meridiánok az ujjaktól az arcig (a kar külső vagy hátsó oldalán) vagy az arctól a lábig futnak, a lábak külső(bb) oldalán. A Yin energia a Föld felől jön, a lábaktól (a lábak belső(bb) oldalán) a törzsig, és a törzstől a karok belső (yin) oldalán az ujjakig.

  A meridiánok a nap 24 órájában folyamatosan áramlanak, a meridián kerékben, meghatározott sorrendben. A nap folyamán minden meridiánnak van egy 2 órás energia maximuma, amikor a legaktívabb. Ha ez az áramlás akadálytalan, a test harmóniában működik. Azonban kívülről és belülről és folyamatos stresszek érnek, ami hatással van erre az áramlásra. Ha az ilyen stressz erős, vagy hosszú időn át fennáll, az blokkolhatja az energia szabad áramlását, ami testi, érzelmi, mentális tünetekkel is járhat.

  A nap 24 órás ciklusában minden meridián adott 2 órában a legaktívabb:


  Tüdő 3-5 óra

  Vastagbél. 5-7 óra

  Gyomor. 7-9 óra

  Lép 9-11 óra

  Szív 11-13 óra

  Vékonybél. 13-15 óra

  Húgyhólyag 15-17 óra

  Vese 17-19 óra

  Keringési szexus. 19-21 óra

  Hármas melegítő. 21-23 óra

  Epehólyag 23-1 óra

  Máj 1-3 óra


  Az aktív időszakkal szemben (12 óra eltéréssel) van minden meridián "passzív" időszaka (Ez a Dél-Éjfél szabály, ahol az adott napszakban legaktívabb meridián a Dél meridián, a vele szemben lévő legpasszívabb az Éjfél).

  A 12 fő meridiánból 6 yin és 6 yang meridián van. A hozzájuk kapcsolódó szerveket két csoportba lehet sorolni,

  A yin meridiánokhoz kapcsolódó szervek tömörek, az energia termelői, raktározói (tüdő, lép, szív, vese, máj). A hatodik yin meridián egy funkció meridián, a Szív kifejeződésének tekintett Keringési szexus meridián.

  A yang meridiánokhoz kapcsolódó szervei üregesek, áthalad rajtuk az anyag és az energia, az energia szállítói (vastagbél, gyomor, hólyag, vékonybél, epehólyag). A hatodik yang meridián egy funkció meridián, a Vékonybél kifejeződésnek tekintett Hármas melegítő.

  A Központi és az Irányító meridián nem része a 12 fő meridián áramlásának, ők az extra meridiánokhoz tartoznak, és energia tárolási, szabályozási és elosztási funkcióval bírnak, minden más meridián energiáramlására hatnak..

  Az 5 elem

  A HKO szerint az Univerzum és így az emberi test is az 5 őselemből épül fel (tűz, föld, fém, víz, fa). A 12 fő meridián kapcsolódik az 5 elemhez.

  Tűz- a nyár, a tetőpont, nevetés, öröm, piros, hőség, amikor a termények beérnek. Yang meridiánja a Vékonybél, és kifejeződése a 3M, yin meridiánja a Szív, és kifejeződése a KSz.

  Föld- Betakarítás, átalakulás, nyárutó, éneklés, sárga, empátia, szimpátia, anyag, aggodalom, gondoskodás. Yang meridiánja a Gyomor, yn a Lép-hasnyálmirigy meridián.

  Fém - ősz, befelé fordulás, tisztulás, feldolgozás,bánat, szomorúság, sírás, színe a fehér. Yang a vastagbél, Yin tüdő.

  Víz- tél, öregség, bölcsesség, készülődés a tavaszi sarjadásra, az új életre, nyögés, félelem, szorongás, színe a kék. Yang a hólyag , Yin a vese.

  Fa- szél, aktív energia, tavasz, hirtelen kitörés, alkotás, kiabálás, harag, színe a zöld. Yang az epehólyag. Yin a máj.

  Az energiák áramlására az 5 elemben több szabályszerűség jellemző, ezekből a kineziológiában kettőt használunk: a tápláló (Sheng) és a kontrolláló (szabályozó - Ko) ciklust.

  A tápláló ciklusban, más néven anya-gyerek szabály, minden elem az utána következő elemet erősíti, táplálja: tűz, föld, fém, víz, fa, tűz. A kontroll ciklusban (nagyszülő-unoka szabály) minden elem a kettővel utána következőt kontrollálja, stabilizálja: tűz, fém, fa, föld, víz, tűz.


  I.4 TÉTEL

  A 12+2 FŐ MERIDIÁN (LEFUTÁSA, SZEREPE, JELLEMZÉSE)

  A HKO-ból ismert meridiánokról az első írásos forrás az i.e. 200-400-ban megjelent Sárga Császár Belgyógyászati könyvében található térkép. Az emberi test energiapályáinak rendszerét a kínai orvoslás évezredek óta ismeri. A meridián nevet Soulié de Morant Frainciaország volt kínai nagykövete adta nekik.

  Az egészség alapja a HKO szerint, ha a meridiánokban keringő életenergia áramlása zavartalan, ez adja a szervezet belső egyensúlyát. Egyensúlyi állapotban a szellemi, intellektuális, testi és lelki működésünk is zavartalan. A meridiánokban külső vagy belső hatásokra keletkező blokkok (érzelem, táplálkozás pl), blokkolhatják a Qi szabad áramlását. Ez jelentkezhet energiahiányban, vagy energiatöbbletben is. A legtöbb betegség visszavezethető energia-túltengésre vagy energiahiányra. Az egészség kulcsa tehát az emberi testben lévő energiák egyensúlya.

  A meridiánok energiapályák, amiken a Qi (életerő, energia) kering, kapcsolatban vannak egymással és a hozzájuk kapcsolódó szervvel, vagy szervekkel. Az életenergia két ellentétes minőség dinamikájából tevődik össze, a yinből és a yangból. Ezek egymást kiegyenlítik, így biztosítva az egyensúly állapotát. Egyikük túlsúlya vagy gyengülése az egyensúly felbomlását eredményezi, ami hosszútávon betegséghez vezet.

  Meridiánok funkciója: Az életenergia és a vér keringetése a testben, védekezés és táplálás, külső-belső, felső-alsó, lent-fent, kint-bent közötti összeköttetés a testben.

  A meridiánok az egész testben megtalálhatók. A yin és yang energiák szállítói, és az emberben zajló energetikai kapcsolatokat és kommunikációt biztosítják. Ezek a meridiánok modern eszközökkel mérhetők is. A kineziológiában használt meridiánoknak a bőrön akupunktúrás pontjai vannak. Ezek a pontok elektromágneses tulajdonsággal bírnak, és kapcsolatot biztosítanak a meridiánon belül a kapcsolódó szervek, más meridiánok és izmok felé.

  A testben 12 páros (a test két oldalán) és 2 páratlan (központi és irányító) fő energiapálya található. Ezeket teszteljük a kineziológiai balanszok során.

  Létezik még 8 úgynevezett extra vagy különleges meridián is, ezekhez tartozik a Központi és az Irányító meridián. Ketten együtt általánosságban kezelik a rendszerbe érkező energiát, az energia tárolásáért felelnek és a használt energia eltávolításáért. A 8 extra meridián közül kizárólag nekik vannak saját pontjaik, a többi extra meridián a 12 fő meridián pontjain keresztül érhető el a testen.

  Vannak másodlagos meridiánok is, ezeknek nincsenek bőrpontjaik, nem tudjuk őket befolyásolni.

  A meridiánok meghatározott sorrendben követik egymást. Ezt meridiánórának, vagy meridián keréknek nevezzük. A KM és az IM nem részei ennek a körforgásnak.

  A 12 + 2 meridián


  • Gyomor meridián: A Föld elem yang meridiánja, működési maximuma: 7-9
  • Lép, hasnyálmirigy meridián: A Föld elem yin meridiánja. Működési maximuma: 9-11-ig
  • Szív meridián: Tűz elem yin meridiánja. Működési maximuma: 11-13-ig
  • Vékonybél meridián: Tűz elem yang meridiánja. Működési maximuma: 13-15-ig
  • Húgyhólyag meridián: Víz elem yang meridiánja. Működési maximuma: 15-17-ig
  • Vese meridián: Víz elem yin meridiánja. Működési maximuma: 17-19-ig
  • Keringési szexus (vagy szívburok) meridián. Tűz elem yin meridiánja, funkció meridián, a Szív kifejeződése. Működési maximuma: 19-21-ig
  • Hármas melegítő meridián: Tűz elem yang meridiánja, funkció meridián, a Vékonybél kifejeződése. Működési maximuma: 21-23-ig
  • Epehólyag meridián: a Fa elem yang meridiánja. Működési maximuma: 21-01-ig
  • Máj meridián: Fa elem yin meridiánja. Működési maximuma: 01-03-ig
  • Tüdő meridián: Fém elem yin meridiánja. Működési maximuma: 03-05-ig
  • Vastagbél meridián: Fém elem yang meridiánja. Működési maximuma: 05-07-ig

  Központi ( befogadó) meridián:

  • alapvetően a yin energiák összegyűjtője és tárolója, minden meridián tápláló / Sheng funkciójához kapcsolódik.
  • páratlan fővezeték, mert a test közepén halad át

  Irányító ( kormányzó ) meridián:

  • A többi meridián kontroll (Ko) funkciójához kapcsolódik, a yang meridiánokat látja el energiával.
  • Páratlan, a test közepén fut.

  Az életenergia két ellentétes minőség dinamikájából tevődik össze, a yinből és a yangból. Ezek egymást kiegyenlítik, így biztosítva az egyensúly állapotát. Egyikük túlsúlya vagy gyengülése az egyensúly felbomlását eredményezi, ami hosszútávon betegséghez vezet.

  Yin meridiánok:

  • Szív
  • Keringési szexus (szívburok)
  • Lép, hasnyálmirigy
  • Tüdő
  • Vese
  • Máj

  Yang meridiánok:

  • Vékonybél
  • 3-as melegítő
  • Gyomor
  • Vastagbél
  • Hólyag
  • Epehólyag

  A yang meridiánok fentről lefelé, a test külső vetületén haladnak, a yin meridiánok a test belső részein, a földtől felfelé.

  A kar belső oldalán, felemelt kéznél felfelé futó YIN meridiánok: szív, tüdő, Ksz.

  A kar külső oldalán, felemelt kéznél lefelé futó YANG meridiánok: Vékonybél, Vastagbél, 3M

  A fejtől lefelé futó YANG meridiánok, fejtől lábujjakig: a test elején a gyomor, a test oldalán az epehólyag, a test hátulján a hólyag.

  A lábtól felfelé futó YIN meridiánok, lábról a törzsre, mellkasra: mind a test elején: máj, lép-hasnyálmirigy, vese.


  1.5 AZ EGÉSZSÉG HÁROMSZÖGE A KINEZIOLÓGIÁBAN

  A kineziológia alapja az Alkalmazott Kineziológia, melyet Dr. George Goodheart amerikai csontkovács fejlesztett ki a 60-as években. Az Alkalmazott kineziológia szimbóluma egy egyenlő oldalú háromszög. Az Egészség háromszöge az ember aspektusait reprezentálja, és azok interakcióját. Ebben a háromszögben a kineziológia teljes koncepciója megjelenik.

  Az "egészség háromszögének" bármely oldalában bekövetkező probléma okozhat mind strukturális, mind kémiai, mind mentális problémát. Az egészség háromszögének három oldala közötti interakció az Alkalmazott Kineziológia igen hasznos alapelve.

  • Strukturális: csontok, izmok, mozgás, az energia felhasználása. Strukturális kiegyensúlyozatlanságok tartoznak ide. Okai lehetnek a mozgásszegény életmód, a helytelen mozgás, a túl sok TV, számítógép. Korrekciói az izmok kiegyensúlyozása, masszázs, sebészet, fogászat, manuálterápia, gyógytorna, kiropraktika, stb.
  • Kémiai/táplálkozási: táplálkozás, szervek, mirigyek, energia átalakítása. Vízfogyasztás, táplálkozás elégtelenségei lehetnek a kibillenés okai, vitamin- és ásványi anyag hiány és a környezeti szennyezések, toxinok. Javítható helyes táplálékbevitellel, diétával, a NL pontok masszírozása kifejezetten erre az oldalra hat (nyirokáramlás és méregtelenítés)

  Ide tartozik még a homeopátia, allopátia és a táplálkozástudomány.

  Ha a háromszög bármely oldalán kiegyensúlyozatlanságot tapasztalunk, akkor azt az oldalt korrigálni szükséges. Természetesen az egyik oldal kiegyensúlyozatlansága magával hozza a többi oldal kiegyensúlyozatlanságát is.

  • Érzelmi: ide tartoznak az érzelmi állapotokra reaktív agyterületek, idegrendszer, endokrin rendszer, szövetek szenzoros ingerekre adott reakciói, azaz hogyan és hova irányítjuk az energiánkat. Az életünk folyamán felgyülemlett vagy akut érzelmi stresszek tartoznak ide, és az érzelmi stresszoldó technikák, a Bach virágterápia, a mentális terápiák, a tanácsadás és a pszichológia.

  Ideális esetben egyensúlynak nevezzük azt, amikor a háromszög minden oldala egyenlő, az ember részei közt egyensúly van. Azonban ez szinte soha nincs így, hiszen a minket érő hatásokat a test folyamatosan kompenzálja - a háromszög egyik oldalát érő stresszt a rendszer a háromszög másik oldalából, oldalaiból kompenzálni tudja.

  Amikor valami akár csak az egyik oldalt kibillenti az egyensúlyból, pl. egy stresszes érzelem, az adott oldal mérete csökken, a másik két oldal pedig kénytelen hozzá igazodni (pl az érzelmi problémát megérezheti az emésztésünk és a testtartásunk is.) Ezért fontos, és fantasztikus, hogy a kineziológiában a háromszög mindhárom oldalára találunk korrekciókat, illetve mindhárom oldalának a kibillenéseit tesztelni tudjuk. Mert a tünetek nem feltétlenül ott jelentkeznek, ahol maga az ok van: egy fájdalom strukturális, de az okok lehetnek érzelmiek. Így a kineziológia segítségével valóban az okokon tudunk dolgozni.


  1.6 ENERGETIKAI KIEGYENSÚLYOZÁS A KINEZIOLÓGIÁBAN

  Az egészség a holisztikus megközelítésben egy állandóan változó, dinamikus egyensúlyi állapot. Akkor maradunk egészségesek, ha a különböző energiáink áramlása kiegyensúlyozott, és semmi nem blokkolja az életenergia szabad áramlását.

  A fizikai egészséghez minden izmunknak, szervünknek, testrészünknek meg kell kapnia a működéséhez szükséges, megfelelő minőségű és mennyiségű energiát. Az egészségügyi problémák legnagyobb része ennek az energiának a többletére vagy hiányára vezethető vissza.

  A fizikai-érzelmi-mentális-energetikai egészség feltétele a meridiánokban áramló energia szabad áramlása. Ha az energia valahol blokkolódik, ott felhalmozódik, és túlenergia jön létre, míg más területekre nem jut elengendő, és hiány alakul ki. Az Egészség Háromszögéből jól levezethető, hogy energetikai kiegyensúlyozatlanságot okozhat:

  • helytelen táplálkozás
  • toxinok szervezetbe jutása (belélegzett, elfogyasztott, magunkra kent, stb)
  • érzelmi-mentális stressz, helytelen hozzáállás/megküzdési stratégiák
  • mozgásszegény életmód, vagy a test túlterhelése

  A kineziológia fő célkitűzése az energiaáramlás kiegyensúlyozása, hogy a meridiánrendszerben keringő energia folyamatosan segítse a testi-lelki-mentális jólétünket. Kiegyensúlyozott eneriga áramlás mellett a meridiánokban keringő energia megfelelő mennyiségben és minőségben áll a rendelkezésünkre.

  A meridiánrendszer nagyon sokáig képes kompenzálni az energetikai kiegyensúlyozatlanságot, más rendszerekből, pl az Egészség háromszögében található oldalakból elvonva energiát. Ahhoz, hogy egy tünet a testben is megjelenjen, sokszor hosszú időre van szükség.

  A kineziológiában kiegyensúlyozásnak hívjuk a test energiarendszerének kineziológiai módszerekkel történő kiegyensúlyozását.

  A korrekció után végzett izomteszttel ellenőrizni tudjuk az eljárás sikerességét, és az esetleges további korrekció szükségességét. Ha a meridiánhoz kapcsolódó izom tart, a meridiánt is kiegyensúlyozottnak tekintjük. Az egyensúlyt megerősítő gyakorlatokkal stabilizálhatjuk.

  Alapvetően minden kineziológiai korrekció egyben energetikai kiegyensúlyozó korrekció is. Ezeken belül inkább az energetikai rendszerrel állnak kapcsolatban a lenti gyakorlatok.

  A Touch For Health rendszer energetikai kiegyensúlyozó technikáiból pár:

  Minden izomhoz kapcsolódnak reflexpontok, amik különböző módon hatnak, és kapcsolják be a lekapcsolt izmot, ezzel helyreállítva az izomhoz kapcsolódó meridián energetikai állapotát. A neurolimphatikus reflexpontok a nyirokkeringést, a neurovascularis reflexpontok a vérkeringést stimulálják, az akupunktúrás tartópontok vagy a meridián simítás közvetlenül a meridián energiára hat. Touch for Helath-es energetikai kiegyensúlyozó eszközök még a Luo pontok, a fájdalom kopogtató pontok, a hangok, a színek, az érzelmek is.

  Az Edu-Kineziológiában alkalmazott energia-, nyújtó-, vagy a középvonal-keresztező gyakorlatok példái:

  Például: Agykapcsoló, földkapcsoló, térkapcsoló, vádlipumpa, vitorlázó repülő, energetizáló, cook csomó, stb.

  A Three in One Concepts energetikai kiegyensúlyozó gyakorlatai pl:

  Például: víz, keresztprogramozás, középvonal-keresztezés, szem-rövidzárlat, fül-rövidzárlat, központi meridián, irányító meridián, stb.

  Részletesebben lsd. a jellemzésük tételben.

  Általánosságban:

  1. A mozgásnak energia-stimuláló és kiegyensúlyozó hatása van. Jót tesz a közérzetünknek, a keringésünknek, erősíti az imunrendszert, hozzájárul az egészséges életmódhoz. Az izmok kiegyensúlyozásával a mozgás kellemessé és hatékonnyá válik.
  2. A légzésben részt vevő izmok helyes működése különösen fontos. A légzés minősége önmagában is befolyásolja az egészségünket, a koncentrációs képességünket, az érzelmi állapotunk megjelenik a légzés ritmusában, és a légzéssel hatással tudunk lenni az érzelmeinkre, és közvetlenül tudunk hatni vele az idegrendszerre is. A vérben megfelelő mennyiségű oxigénnek kell lennie a szervek és az agy működéséhez. A kineziológia számos légzést szabályozó korrekciót ismer pl. váltott orrlyukú légzés (One Brain), Hasi légzés (Brain Gym), a légzésben résztvevő izmok kiegyensúlyozása (rekeszizom, hasizmok - cerebrospinális technika) (TFH).
  3. Minden kineziológiai ág különös figyelmet fordít a test vízháztartására. A víz energetizál, segíti az információ áramlását, segíti a méregtelenítést, stb.
  4. Az előzetes tesztek, vagy előtesztek minden kineziológiai ágnál önmagukban is energetikai kiegyensúlyozó technikák (switching, meridián, az izom korrekciója, ha kell).

  I./7. A m.Deltoideus anterior , a Pectoralis major clavicularis (PMC), a m.Latissimus dorsi, a m.Supraspinatus és a m.Quadriceps femoris elhelyezkedése, eredése és tapadása!

  Az emberi test mozgásában, helyzetváltoztatásában részt vevő szervek a mozgásrendszert alkotják. A mozgásrendszer passzív és aktív részből áll, passzív része a csontvázrendszer, mely a test szilárd vázát alkotó csontokból és a csontokat összekötő ízületekből áll, aktív része az izomzat.

  A kineziológiában az izmokkal dolgozunk, melyeknek három típusa van:

  Simaizom: elnyúlt, orsó alakú sejtek alkotják, akaratunktól függetlenül működnek, lassan húzódnak össze, de tartósan és szinte fáradhatatlanok. Pl: zsigerekben, gyomorban, bélben.

  Harántcsíkolt izom: a vázizomzatot alkotja. Akaratlagos vezérléssel képes a csontok térbeli helyzetét megváltoztatni. Gyors összehúzódású, nagy erejű munkavégzésre képes, de gyorsan kifárad.

  Szívizom: harántcsíkolt és simaizmok működési sajátosságait egyesíti: harántcsíkolt szerkezetű, de simaizom működésű. Akarattól függetlenül működik.

  Az izomtesztelés szempontjából számunkra a harántcsíkolt izmok működése a fontos.

  Mozgás létrejöttéhez az idegrendszer irányítására van szükség, ehhez viszont az kell, hogy az agy folyamatos visszajelzést kapjon az izom feszességének és összehúzottságának állapotáról, illetve hosszáról és az összehúzódás sebességéről. Ezt az úgynevezett proprioceptorok, az izomorsó (Spindel sejt) és a Golgi-féle ínorsó érzékeli.

  Az izomteszttel az agy-izom kapcsolatot vizsgáljuk, a köztük lévő megfelelő idegi kommunikációt. Arról kapunk információt, hogy van-e ezt a kommunikációt megzavaró stressz az energiarendszerben. Ha az izom tart, ez az áramkör "tiszta", ha lekapcsol, akkor valami zavarja a kommunikációt. Az izmok két oldalon történő tesztelésével a két agyféltekéből kapunk információt, illetve az izomhoz kapcsolódó meridián két oldalának energetikájában lévő kiegyensúlyozatlanságot mérhetjük fel.

  Pontos teszteléshez tudni kell az elhelyezkedést, az izmot összehúzott állapotból teszteljük a nyújtott állapot felé.

  Az izom részei (csak nagyon alapszinten, a kineziológiában használt lényegi elemek kiemelésével): az izomhas az izomnak az a része, amely összehúzódásra képes. Az izomhas a két végén inakban végződik, ami tömöttrostos kötőszövetből álló selymesfényű szalag. A hosszú és keskeny ín, a tapadást szolgálja, míg a rövid és széles az eredést. A végződések közül az egyik az eredés, a másik a tapadás.

  Az izomnak az a vége adja az eredést amelyik az izom összehúzódásakor nem mozdul el. Tapadásnak pedig azt a véget nevezzük, amelyik összehúzódáskor mozgásban van. Némely izomnak két vagy több eredése is lehet, amelyek közös izomhasba mennek át és egyetlen ínnal végződnek Ebben az esetben két(biceps)-, három-(triceps), négyfejű (quadriceps) izomról beszélünk.

  Az elülső deltaizom (m.Deltoideus anterior)

  Elhelyezkedése: a váll legjobban látható izma, háromszög alakú, a váll lekerekített formáját adja

  eredése:kulcscsont középső külső harmadának elülső része

  tapadása: a felkarcsonton oldalt a középső harmad felső határán

  Pectoralis major clavicularis - nagy mellizom kulcscsonti része (úszó):

  elhelyezkedése: a mellkas felső részén helyezkedik el (raglánvonal).

  eredése: a kulcscsont középső és belső harmadában

  tapadása: a felkarcsont felső harmadában elől

  Latissimus dorsi - széles hátizom (pingvin):

  elhelyezkedése:lapos, legyezőszerű izomlemez, testünk legszélesebb izma, a hátsó hónaljredő izmos alapját adja

  Eredés: hat alsó hátcsigolya tövisnyúlványa, ágyékcsigolyák és keresztcsont

  tapadása:a felkarcsont elülső oldalán

  A lapocka feletti izom (m.Supraspinatus) - lapockatövis feletti izom (robot):

  elhelyezkedése:a lapocka feletti árokban helyezkedik el.

  eredése: a lapockatövis feletti árok belső két harmadán

  Tapadás: felkarcsont teteje, vállcsúcs alatt oldalt

  A négyfejű combizom (m.Quadriceps) - négyfejű combizom:

  elhelyezkedése:a test legerősebb izma, a combot elölről majdnem teljesen beborítja.

  eredése:4 önálló fejjel ered. A combcsont belső, elülső, és középső részén és az elülső felső csípőtövis felszínén

  Tapadás: a térdkalács fölött és alatta a sípcsonton


  I./8. A kineziológiai rendszerek, ágak általános jellemzése, sajátosságaik

  A ma ismert kineziológiai rendszerek mind a George Goodheart nevével fémjelzett Alkalmazott Kineziológiából származnak. Az AK az Egészség háromszögének koncepciója köré épül, mely szerint az egészség alapja, ha a háromszög mindhárom oldala (strukturális, érzelmi és kémiai) egyensúlyban van. Az AK a kineziológiai izomtesztet orvosi, diagnosztikai célokra is alkalmazza, így kizárólag orvosok használhatják.

  A laikusok számára is biztonságosan használható rendszerek a Touch for Health-el kezdődtek, illetve arra építve, abból kiindulva alakultak ki, kidolgozóik érdeklődése és szakértelme alapján.

  A kineziológiai rendszerek közös jellemzői:

  Izomtesztet használnak, céljuk az energiaáramlás kiegyensúlyozása, helyreállítása, és az ennek eredményeként beinduló öngyógyító folyamatok támogatása. Mindannyian hangsúlyt fektetnek a megfelelő agyintegráció kialakítására, helyreállítására, munkamódszerük kifejezetten az energetikai blokkokat okozó stresszek felkutatása és oldása, azonban szigorúan diagnosztizálás nélkül!

  A hazai legelterjedtebb rendszerek a Touch for Health, a One Brain és a Brain Gym. Ezen kívül magyar oktatóktól elérhető a dr. Wayne Topping nevéhez fűződő Wellness vagy Stress Release kineziológia, a Hugo Tobar nevéhez fűződő Agyformatálás tanfolyam, ami belépő tanfolyama az itthon külföldi oktatótól elsajátítható, az idegrendszer energetikai kiegyensúlyozásával dolgozó LEAP rendszernek, illetve az energetikai stresszoldásra specializálódott SIPS rendszernek (Stressz indikátor pontok rendszere), vagy a Hugo Tobar nevéhez fűződő Neuroenergetikai kineziológiának.

  Kevésbé ismertek, de komoly tudást magukba foglaló rendszerek

  • a dr. Bruce Dew-hoz fűződő PKP (Professional Kinesiology Practice), ami a kineziológiai energiamunkát ötvözte az AK laikusok által is használható technikáival
  • a Biokineziológia (John Barton), aki sokat dolgozott a szervekre ható érzelmekkel
  • a Hyperton-X (Frank Mahony), aki a hipertónusos izmok propriocepciójának helyreállításával támogatta az agy-gerincvelői folyadék szabad áramlását, hogy a tanulási képességek és a mozgás stresszmentes legyen. Sokat dolgozott sportolókkal.
  • megemlíthető esetleg a Health kineziológia, a Transzformációs kineziológia és a Pszichokineziológia, és a magyar fejlesztésű TEK.

  A Touch for Health dr. John Thie nevéhez fűződik, az 1970-es években indult útjára. John Thie szerette volna, ha az AK egyes technikái laikusok számára is végezhető formában elérhetővé váljanak, ezért létrehozta a Touch for Health-et. A 14 testi meridián összesen 42 izmát tesztelve monitorozza a meridiánok energetikai állapotát és az energia áramlást akadályozó stresszt. Elsősorban abból indul ki, hogy ha a meridiánokban zavartalan az áramlás, a jólét minden szinten harmonikusan megvalósul. Korrekciói között megtalálunk strukturális, energetikai, érzelmi és kémiai korrekciókat is. (Lsd Egészség háromszöge). Legáltalánosabb korrekciói

  • a testen található neurolimfatikus zónák masszírozása
  • a koponyán található neurovaszkuláris pontok érintése
  • a meridiánok végigsimítása, meridián masszázs
  • az izmok nyugatása és élénkítése akupontokkal

  Az elvégzett korrekció után a lekapcsolt izom tart, ami azt is jelenti, hogy a hozzá tartozó meridián energiája kiegyensúlyozott.

  A Touch for Health kiegyensúlyozással még az energiarendszerben helyre tudunk állítani olyan kibillenéseket, amik kiegyensúlyozás nélkül később fizikai tünetek formájában is megjelenhetnének.

  A Touch for Health adja meg minden más kineziológiai tanulmányhoz az alapot. A testben zajló energetikai folyamatokról alapvető fontosságú tudnivalót ad át, melyek ismeretére minden más kineziológiai ág épít.

  Fontos állomás a kineziológiában az Allen Beardall nevéhez fűződő ujjmódok használata. Az Alkalmazott Kineziológia és a Touch for Health nem használja őket, a One Brain és a Brain Gym (a haladó tanfolyamban) igen. Az ujjmódoknál a kéz ujjait bizonyos energiákhoz rendelik, majd az ujjat összeérintve a hüvelykujjal gyorsan és pontosan tudják tesztelni, hogy milyen jellegű energiában van kibillenés.

  • A mutatóujj a strukturális stresszt,
  • a középső ujj a kémiai/táplálkozási (tágabb értelemben az ún. személyes ökológia, OB: gengetikai-táplálkozási) stresszt,
  • a gyűrűs ujj az érzelmi stresszt,
  • a kisujj az elektromos stresszt (elektromágneses, akupunktúra) jelzi.

  Az ujjakat összeérintve teszteljük a jelzőizmot, ahol jelzés kapunk, annak az energiának a kiegyenlítő korrekcióit kell elvégzenünk.

  A 3in1 Concepts vagy One Brain rendszer Candance Callaway, Gordon Stokes és Daniel Whiteside nevéhez fűződik. Alaptétele, hogy a kiegyensúlyozás csak akkor lehet tartós, ha az érzelmi stresszt a múltban is oldjuk, mert a jelenben csak a múltbéli ok következménye van.

  A One Brain rendszerben a három az egyben megközelítés a tudatos-tudatalatti-testi szintekre vonatkozik, illetve természetesen a három alkotóra is. Hazánkban az egyik legelterjedtebb ág.

  Specialitása a Viselkedési barométer, ahol az egyes negatív érzelmi állapotok és a vágyott pozitív érzelmek tudatos, tudatalatti és testi szinten is vizsgálva vannak, és a számos tudatosító technika (Bach esszenciák, egyéb esszenciális leírások, személyiség jellemzők és viselkedések) mellett energetikai, strukturális és kémiai szinteken, illetve ezek alkategóriáiban korrigál, mindezt a jelenben, vagy korábbi életkorokban visszalépve, korregresszióban is. A problémák gyökerét a múltban kutatja, és ezt oldva szabadítja fel a jelent és a jövőt a célok elérése érdekében, erősen dolgozik az érzelmekkel.

  A Brain Gym vagy Edukineziológia Dr. Paul Dennison nevéhez fűződik. Kifejezetten a képességfejlesztést tűzte ki zászlajára, az élethosszig tartó tanulást, melyben maga az élet is egy folyamatos iskola. Így módszere nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is sokat segíthet a mindennapi élet feladatainak megugrásában.

  Eszköze a mozgás, és nem csak izomteszteléssel, hanem önmegfigyeléssel, noticing-gal is dolgozik. Kiemelt szerepet kap benne a homolaterális és a kontralaterális mozgás, a test-agy integráció, a két agyfélteke integrációja, és az agy egyéb dimenzióinak összehangolása (jobb-bal, fent-lent, elöl-hátul), de dolgozik például a látás és a hallás, az írás, olvasás, a szem-kéz koordináció kiegyensúlyozásával is. Korrekciói specifikus mozgások, melyek a tapasztalatok alapján az idegrendszert újrahuzalozzák, és az agyi működések fejlődéséhez járulnak hozzá. Gyakorlatai a mozgástudatot koordinálják, és a tanulási képességet segítik.


  I./9. A TOUCH FOR HEALTH, a THREE IN ONE (ONE BRAIN) és az EDU-K (BRAIN GYM) kineziológiai rendszerek jellemzése

  A kineziológia szó a görög mozgás- kinesis és logos - tudomány szavak összetételéből ered, azaz a mozgás tudománya.

  A kineziológia pedagógiai, pszichológiai, szociológiai elemeket is tartalmazó alternatív, holisztikus preventív módszer, melynek célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása a test öngyógyító mechanizmusának bekapcsolásával.

  Abból indul ki, hogy a test önmagát korrigálja és tartja fenn. A kineziológus feladata megtalálni azokat a blokkokat, melyek gátolják a test normális állapotba való visszatérését. Nem a test meggyógyítása a célja, hanem hogy az energetikai blokkok feloldásán keresztül lehetővé tegye a test számára az öngyógyító mechanizmusok beindítását.

  A kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. Az energetikai kiegyenlítés testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozottságot eredményez.

  A ma ismert kineziológiai rendszerek mind a George Goodheart nevével fémjelzett Alkalmazott Kineziológiából származnak. Az AK a kineziológiai izomtesztet orvosi, diagnosztikai célokra is alkalmazza, így kizárólag orvosok használhatják.

  A laikusok számára is biztonságosan használható rendszerek a Touch for Health-el kezdődtek, illetve arra építve, abból kiindulva alakultak ki, kidolgozóik érdeklődése és szakértelme alapján.

  A kineziológiai rendszerek közös jellemzői:

  Izomtesztet használnak, céljuk az energiaáramlás kiegyensúlyozása, helyreállítása, és az ennek eredményeként beinduló öngyógyító folyamatok támogatása. Mindannyian hangsúlyt fektetnek a megfelelő agyintegráció kialakítására, helyreállítására, munkamódszerük kifejezetten az energetikai blokkokat okozó stresszek felkutatása és oldása, azonban szigorúan diagnosztizálás nélkül!

  (Itt vastag, dőlt betűvel találod a legfontosabb korrekciókat, ott tanuld meg részletesen, ahol ismered is őket...)

  A Touch for Health dr. John Thie nevéhez fűződik, az 1970-es években indult útjára. A 14 testi meridián összesen 42 izmát tesztelve monitorozza a meridiánok energetikai állapotát és az energia áramlást akadályozó stresszt. Elsősorban abból indul ki, hogy ha a meridiánokban zavartalan az áramlás, a jólét minden szinten harmonikusan megvalósul. Korrekciói között megtalálunk strukturális, energetikai, érzelmi és kémiai korrekciókat is. (Lsd Egészség háromszöge). Fókusza az energiák meghatározott pozitív célra hangolásán van.

  Felhasználja a meridián kerék és az 5 elem szabályszerűségeit az energiát legjobban kiegyensúlyozó korrekció megtalálásához.

  Korrekciói: NL zónák masszírozása, a koponyán található NV pontok tartása, izmok élénkítése/nyugtatása a meridián energiákon keresztül akupunktúrás tartópontokkal, meridián simítás, 5 elem szerinti izom/hang/színbalansz, Luo pontok, Gerincreflex pontok a kétoldali izom lekapcsoltságra, táplálék, és keresztirányú mozgások az agyintegráció és az agy-test kapcsolat fejlesztésére.

  Alap szinten 4 x 2 napos tanfolyamon sajátítható el.

  A 3in1 Concepts vagy One Brain rendszer Candance Callaway, Gordon Stokes és Daniel Whiteside nevéhez fűződik. A One Brain rendszerben a három az egyben megközelítés a tudatos-tudatalatti-testi szintekre vonatkozik, illetve természetesen a három alkotóra is.

  Specialitása a Viselkedési barométer, ahol az egyes negatív érzelmi állapotok és a vágyott pozitív érzelmek tudatos, tudatalatti és testi szinten is vizsgálva vannak, és a számos tudatosító technika (Bach esszenciák, egyéb esszenciális leírások, személyiség jellemzők és viselkedések) mellett energetikai, strukturális és kémiai szinteken, illetve ezek alkategóriáiban korrigál, mindezt a jelenben, vagy korábbi életkorokban visszalépve, korregresszióban is. A problémák gyökerét általában a múltban kutatja, és ezt oldva szabadítja fel a jelent és a jövőt a célok elérése érdekében, erősen dolgozik az érzelmekkel. Így a múltbeli emocionális töltések semlegesítésre kerülnek, ezáltal a múltbeli esemény nem gátol többé minket a jelenbeli fejlődésben.)

  11 alaptanfolyam + facilitátor képzés

  Példák a korrekciókra:

  A Brain Gym vagy Edukineziológia Dr. Paul Dennison nevéhez fűződik. Kifejezetten a képességfejlesztést tűzte ki zászlajára, az élethosszig tartó tanulást, melyben maga az élet is egy folyamatos iskola. Így módszere nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is sokat segíthet a mindennapi élet feladatainak megugrásában. Eszköze a mozgás, és nem csak izomteszteléssel, hanem önmegfigyeléssel, noticing-gal is dolgozik. Korrekciói specifikus mozgások, melyek a tapasztalatok alapján az idegrendszert újrahuzalozzák, és az agyi működések fejlődéséhez járulnak hozzá. Kiemelt szerepet kap benne a homolaterális és a kontralaterális mozgás, a test-agy integráció, a két agyfélteke integrációja, és az agy egyéb dimenzióinak összehangolása (jobb-bal, fent-lent, elöl-hátul), de dolgozik például a látás és a hallás, az írás, olvasás, a szem-kéz koordináció kiegyensúlyozásával is. 2x 2 napos alaptanfolyam

  Erősen épít Dolman és Delacato mozgásos fejlesztő módszerére. Az Edu-K-ban a kiegyensúlyozatlanság abban mutatkozik meg, hogy nem tudjuk a feladatot vagy tevékenységet könnyeden végrehajtani, hanem görcsös igyekezettel próbálunk sikert elérni, ami gyakran ahhoz vezet, hogy egy adott tevékenységet kerülünk, vagy csak hatalmas energia befektetés árán tudunk megcsinálni. A gyakorlatok azt célozzák, hogy olyan állapotba kerüljünk, amiben képesek vagyunk az új információ befogadására, azután pedig annak a meglévő tudásunkhoz kapcsolására.

  Gyakorlatai négy kategóriába tartoznak:


  1.10 A STRESSZ HATÁSA AZ EMBERI SZERVEZETRE

  A "stress" szó angol eredetű, jelentése nyomás, feszültség, erőfeszítést.

  A stressz meghatározása

  A stressznek minősül minden hatás, amely az ember fiziológiai és/vagy pszichológiai alkalmazkodási mechanizmusait befolyásolja. Stressz bármi lehet, erősen függ szubjektív tényezőktől, az egyéni helyzetértékeléstől. Minden túlzás stressz lehet, így akár a túlzott, hirtelen felcsapó öröm is... (lsd szívrohamot kap a jó hír hallatán).

  Stresszkeltő eseményeknek tekintjük a traumatikus, a befolyásolhatatlan, megjósolhatatlan eseményeket, és ide sorolhatók a bennünk lévő belső konfliktusok, és a stresszkeltő helyzetekre adott érzelmi válaszok is.

  A stressz folyamata

  - Egy stresszor indítja be a stresszreakciót.

  - Stresszreakció: megküzdési folyamat, ami a testi és lelki rendszer küzdelme, a helyzet kontrollállása, legyűrése és a felülkerekedés érdekében,

  - Helyzetértékelés, ami során eldöntjük, hogy az adott helyzet számunkra fenyegető, vagy sem. Ennek megfelelően fogunk majd reagálni az adott helyzetben.

  A tényezők, amik stresszt okoznak nekünk:

  • kémiai (táplálkozási hiányosságok)
  • érzelmi: félelmek, szorongások
  • strukturális: elégtelen testmozgás
  • viselkedési: perfekcionizmus
  • környezeti: zaj, sugárzások, stb.

  Találsz még a stresszről a stresszoldó kineziológiai technikák (2.4) tételben!

  A stressz fogalmának bevezetése Selye János nevéhez fűződik (Selye, 1936, 1976). Elgondolása szerint a nem specifikus ingerekre az emberi szervezet nem specifikus módon, egy általános adaptációs szindrómával reagál. Ennek három szakaszát különböztette meg (strressz ciklus):

  • alarm- vagy vészreakció
  • aktív ellenállás fázisa
  • majd a kimerülés állapota.

  1. Az alarm fázisban (Első fokozatú stressz)Az alarm reakció a "stressz ingerre", a stresszor megjelenésére jelenik meg. Az alarm reakció lényege, hogy a szervezet energiatartalékai mobilizálódnak (szimpatikus idegrendszer aktívvá válik: vérnyomás emelkedés, pulzusszám emelkedés, vércukorszint emelkedés stb.), a szervezet felkészül az alkalmazkodásra: "harc vagy menekvés".

  • az érzékszerveink felfognak valamit a külvilágból
  • az agy tudomásul veszi és értékeli azt, összevetve a korábbi tapasztalatokkal, és eldöntve, hogy ad-e rá túlélési/érzelmi reakciót - ha úgy dönt, hogy a tényező veszélyes, akkor felkészíti a testet a reakcióra, ami általánosságban a harc vagy a menekülés (üss vagy fuss):

  • Nővekedik:
  • az izmok megfeszülnek
  • szívverés erősödik
  • stresszhormonok szabadulnak fel
  • hallás, látás élesedik
  • légcső kitágul, légzés mélyebb, gyorsabb lesz
  • vérnyomás felmegy
  • máj többlet cukrot (glükózt) juttat a vérbe
  • izzadás: az izmok hűtésére
  • véralvadási mechanizmus felkészül
  • fehérvérsejt szám nő a fertőzések elkerülésére
  • vörösvérsejt szám nő a többletoxigén szállításához
  • koleszterin és thyroid hormonok jut a vérbe, hogy extra energiát adjon
  • kortizon jut a vérbe a mellékveséből
  • endorfin szabadul fel, hogy ne érezzünk fájdalamat

  Csökken:

  • az emésztés, nyáltermelés, kiválasztás lekapcsol (nincs rá szükség a megküzdéshez)
  • perifériás erek összehúzódnak, a felszínről távozik a vér, hogy sérülésnél ne vérezzünk, a kezek, lábak kihűlnek, mert a vér az izmokba megy.

  Az alarm reakció nem káros önmagában, hanem a fizikai, és a pszichikai fejlődés feltétele. Selye János szerint a stressz az "élet sója", hiszen küzdelmek, megoldandó helyzetek nélkül az életünk unalmas, színtelen lenne, a személyiségünk nem fejlődne.

  Ezeket a fejlődésünket elősegítő kihívásokat eustressznek vagyis "jó stressznek" nevezzük. Az ilyen helyzetek az egyén megküzdési lehetőségeit nem haladják meg, ugyanakkor fizikai, pszichikai aktivitást váltanak ki, amelyeket az egyén pozitívnak értékel.

  Ezzel ellentétes hatású a distressz, vagyis a "rossz stressz". Ez az, ami pusztítja a szervezet fizikai és pszichikai energiáit. Az ilyen helyzetekhez való alkalmazkodás meghaladja az egyének megküzdési képességeit, károsak, ezért kerülendők. Következmények a teljesség igénye nélkül: az immunrendszer gyengülése, szív- és érrendszeri problémák, fejfájás, alvászavarok, emésztési problémák, lelki, érzelmi és szexuális problémák, függőségek, allergia stb. Szintén a következmények közé tartoznak a szorongás, félelem, harag-agresszió, valamint a depresszió.

  2. Az ellenállás fázisában (másodfokozatú stressz) a tartósan jelenlévő stresszorhoz elkezd a szervezet alkalmazkodni. Az ellenálló képesség normális fölé emelkedik. Ha a vérnyomást egy nap 10x fel kellene vinni, akkor egyszerűbb, ha egyszer megemeli és tartósan magasan tartja.

  Ha a stresszt kiváltó ok továbbra is fennáll, a szervezet fokozott ellenállással reagál a károsító tényezőkre. Egyre fokozódik a szervezet stresszorral szembeni rezisztenciája. Adaptációs betegségek alakulnak ki, ha az ellenállás vagy az adaptáció nem állítja helyre a homeosztázist. A homeosztázis azoknak a folyamatoknak az összessége, melyek által a szervezet fenntartja saját dinamikus, állandó állapotát. A stresszre adott pszichés reakció a szervezet dinamikus egyensúlyi állapotának fenntartására irányul.

  · Kimerültség szakasza (Harmadfokozatú stressz)

  Az aktív ellenállás fázisában a szervezet további energia tartalékokat szabadít fel, azonban ha ezeket nem pótolja, tehát ezek a tartalékok kezdenek kimerülni, így egy idő után a szervezet ellenálló képessége csökken. A stresszor folyamatos ostroma által a második fázisban létrejött ellenállás megszűnik. A szervezet már nem képes ellenállni a stresszornak. Ez a harmadik szakasz, a szervezet kimerülésének szakasza, amely súlyos esetben halállal is végződhet.

  A stresszel összefüggésbe hozható betegségek és állapotok a kimerülési fázisban nyilvánulnak meg, ha végiggondoljuk, hogy a betegségek több, mint 80 százaléka a stresszben gyökerezik, úgy tűnik, manapság legtöbbünk a "kimerülés" fázisában van.

  A megoldatlan stresszek a testben is leképeződnek, mértéküktől és tartósságuktól függően. Hosszan fennálló stressz esetén a mellékvese kéreg megnagyobbodik, a csecsemőmirigy, a lép és a nyirokmirigyek zsugorodni kezdenek, a gyomor belső falán fekélyek jelenhetnek meg.

  A stressz fizikai betegségek okozója is lehet: szív és érrendszer, emésztés, gyengíti az immunrendszert, bőrpanaszokat idézhet elő, stb.

  A bennünk megjelenő, ránk ható stressznek három fokozatát különböztetjük meg, mely elsősorban a szemekből figyelhető meg. A stressz által kiváltott kémiai anyagok először a legérzékenyebb izmokra hatnak, amik a szem körül találhatók. Ezek az izmok stressz hatására összehúzódnak.

  • Elsőfokú: merev tekintet és fényes bőr jellemzi. Enyhe sokkállapot, egy közvetlen traumatikus élmény hatására, vagy a felgyülemlett terhek miatt. Legjobb, ha pihen, vizet iszik, és kér egy jó kiegyensúlyozást.
  • Másodfokú: az egyik írisz alatt kilátszik a szemfehérje. Ez akkor szokott megtörténni, ha a stresszhelyzet hosszabban fennáll. Ellazulás, földelés, érzelmi stresszoldás, energetikai kiegyensúlyozás segíthet, hogy a feszültség feloldódjon.
  • Harmadfokú: a szemfehérje mindkét szem alatt kilátszik. Hosszú ideje fennálló, erőteljes stressz, amit látszólag nincs lehetősége, esélye megoldani.
  • Negyedfokú: (ezek a stresszfokozatok a One Brain jegyzetből vannak. Az én jegyzetemben található tollal odaírva a negyedfokú stressz, nem a jegyzet része): a pupilla abnormálisan szűk vagy tág, és/vagy pulzál (nem drog miatt).