Az állatok és a kineziológia - ló és lovasa

2021.11.06

A kineziológiában, a Touch for Healt-ben már az első tanfolyamon tanulunk olyan technikát, amivel hagyományos módon tesztelhetetlen "klienst" is tudunk tesztelni. Ebbe a körbe tartoznak az állatok - így a lovak - is. 

A Touch for Health az izmokkal a meridiánokra ható energetikai blokkokat és a blokkok okát térképezi fel, így kiválóan alkalmas például a ló és lovasa közti energetikai interakció feltérképezésére, nyomon követésére. 

Évekkel ezelőtt volt alkalmam egyszer lóval és lovasával együtt dolgozni. A koncepció az volt, hogy nézzük meg, mit mond a Touch for Health a ló és a lovas állapotának változásáról a közös munka hatására.

A lovat (nevezzük itt Csillagnak) csak egy ember, a tulajdonosa (nevezzük itt Julcsinak) - lovagolta. 

A lovassal való közös munka előtt felmértem mindkettejük energetikai állapotát, a lovasét a 14 fő meridián 14 fő izmának tesztelésével, a lóét pedig az úgynevezett szurrogát, azaz helyettesítő teszteléssel. Majd egy kb. egy órás lovaglás után újra megnéztem mindkettőjüket, és az eredmények alapján kijelenthetjük, hogy a ló energetikai változásai leginkább azt célozzák, hogy a lovas energiaegyensúlya helyreálljon, vagy hogy legalább kettejük egyenlege egyensúlyi legyen. 

A tesztelés több érdekes dolgora mutatott rá:

  • A ló energetikája több meridiánban úgy változott (nőtt vagy csökkent), hogy a gazdáját kiegyensúlyozza, "gyógyítsa". Volt, ahol ez sikertelen volt, így ezek azok a területek, ahol a gazdának feltétlenül dolgoznia kell magán, hiszen a lóban felborítják a harmóniát, anélkül, hogy a gazdában változás indulna be. Így a ló hiába billen ki újra meg újra a lovas érdekében, csak a kibillenés fog ismétlődni. A legkomolyabb kiegyensúlyozatlanság a Hármas melegítő meridiánt érintette mindkettejüknél, erről és ennek okáról lentebb olvashatsz.
  • Volt olyan meridián, ahol a ló energetikai "áldozata" sikerrel járt, tehát igaz, hogy az ő energetikai egyensúlya felborult, viszont a gazda energetikai állapota ennek hatására javult. 
  • Volt, ahol gazdában valószínűleg kisebb volt az energetikai egyensúly probléma, mert a ló egyensúlyi állapota úgy tudta őt is egyensúlyba hozni, hogy az a lónak nem került energiaveszteségbe vagy energiatöbbletbe.
  • És volt, ahol mindketten, valószínűleg a közös munka hatására kerültek kiegyensúlyozatlan állapotból egyensúlyi állapotba. 

Ilyenkor a legjobb, amit az állat érdekében tehetünk, hogy önmagunkat egyensúlyban tartjuk, kiemelten koncentrálva azokra a területekre, ahol az állat még saját energetikai kára árán sem tudott pozitívan hatni ránk. Nekünk is jobb, mert fontos témáinkra mutat rá, és neki is jobb, mert megkönnyebbül ezáltal. 

A Hármas melegítő meridián, mint kettejük legsúlyosabb problémája:

A ló Hármas melegítő meridiánja egyik oldalon állandósult hiányban van, míg a lovasé többletben. Ez kettejük legstabilabb, legállandóbb kiegyensúlyozatlansága

A Hármas melegítő meridián a nyakon fut végig, Csillag nyakfájása erősen kapcsolódhat a nyakán átfutó 3M meridián energiahiányához, különösen az izom gyengeség kialakulásához, ami a másik oldali nyakizom túlzott munkavégzése miatti görcsöt és fájdalmat okozhatja. A ló fájdalmai a fájdalommal ellentétes oldali meridián erősítésétől láthatóan enyhültek. 

Julcsinak kivették a pajzsmirigyét, ami a Hármas melegítőhöz kapcsolódó szerv. Ezt a hiányt lovas 3M meridiánja energiatöbbletes állapottal igyekszik kompenzálni, állandósultan. Mivel ez az állapot állandó, Csillag kompenzációs törekvése, hogy hiánnyal hozzon létre közös egyensúlyt, szintén állandósult. Nagyon fontos feladat mindent megtenni azért, hogy Julcsi 3M meridiánja harmonikusan műklödhessen. Rendelkezésre állnak ehhez támogató élelmiszerek, meridián energiára ható kineziológiai korrekciók, és természetesen az érzelmi munka is, mindez a Touch for Health technikáival kiválóan kivitelezhető.

Mit lehet itt lovasnak javasolni?

A Touch for Health-ben alkalmazott 5 elem törvény alapján elsődlegesen a Yin meridiánok energiahiányát kezeljük prioritásként, így a Máj meridián energiahiányát céloznánk meg, remélve, hogy ez a teljes rendszer energetikai egyensúlyát helyreállítja. (Mivel az ábra szerint a Máj meridián kontroll körben és Férj-feleség kapcsolatban is túlenergia után van.) A feltevés helyességéről kineziológiai izomtesztekkel bizonyosodunk meg. 

Julcsi energia térképe az 5 elemben
Julcsi energia térképe az 5 elemben

Miről is szól a Máj energiahiánya (mondjuk, hogy ez is egy lehetséges olvasata a történetnek, teljes megértéséhez az érintett személy kell, mert ő ismeri a saját történetét): nincs energia a megvalósításban, a fejlődésben, az átalakulásban, a változásban, és ez akár kifejezett boldogtalanság érzést is okozhat, amihez valamiféle harag kapcsolódik, ami általában pont a tehetetlenség, akadályoztatás érzése miatt alakulhat ki. 

A kineziológiai megközelítésben itt kibontanánk a Máj meridián energiahiányának érzelmi, energetikai okait, megkeresve és oldva pontosan a kiváltó vagy fenntartó érzelmi állapotot, támogató korrekciós eljárást és akár tápanyagot keresve a hosszú távú egyensúly kialakítása és fenntartása érdekében. 

Ezután érdemes lovat és lovasát újra felmérni, hogy megnézzük, mi az, ami még kettejük egyéni és közös harmóniájának útjában áll.

Szeretnéd te is megtanulni ezt a kineziológiai módszert? Gyere hozzám Touch for Health tanfolyamra!

  • A szurrogát (helyettesítő) tesztelést, amivel akár állatokon, akár kisgyermeken és idős embereken is dolgozhatsz, és a 14 fő meridián fő izmát tesztelését és kiegyensúlyozását már a Touch for Health első szintjén megtanuljuk. 
  • Az 5 elem tan alapján végzett alap kiegyensúlyozást a Touch for Health 2
  • az érzelem és a rendszer szinten megerősítő tápanyag tesztelését a Touch for Health 3. tanfolyamon tudod megtanulni. 
  • A Touch for Health Class Workbook tanfolyamokon pedig lehetőség van az egész rendszert egy egységben megérteni, és megtanulni magas szinten, összetetten dolgozni vele!