A kineziológia története

2019.07.24

A kineziológia története, alap korrekciós eljárásainak ismeretetése

Ha megnézed a kineziológia fenti fáját, beláthatod, hogy miért lehetetlen és értelmetlen minden kineziológiai ágat bemutatni. Ezen az oldalon mégis arra fogok vállalkozni, hogy röviden és érthetően leírjam, mi is az a kineziológia - főleg a Touch for Health szempontjából. Magyarországon magyar oktatóktól kineziológiai 5 ág érhető el:

- Touch for Health (minden kineziológiai ág alapja)

- Brain Gym vagy Edu-K 

- Stress Release vagy Wellness kineziológia (magasabb szintjei csak Touch for Health után végezhetők)

- One Brain (3in1 System) - elkezdése előtt erősen javallott a Touch for Health elvégzése, mert számos eljárásánál a Touch for Health technikáit vagy ismertként tekinti, vagy módosult részletességgel mutatja csak be.

- Agyformatálás (csak Touch for Health után végezhető)

A kineziológia rövid fejlődési története - a Touch for Health-ig bezárólag

A kineziológia egy olyan természetes jóllét-javító rendszer, ami a keleti 'energetikai' és a nyugati anatómiai és fiziológiai tudás ötvözetéből alakult ki.

Magát az izomtesztelést, vagy még precízebb kifejezéssel élve: izom-monitorozást két fizikoterapeuta, Henry és Florence Kendall dolgozta ki.

George Goodheart

George Goodheart D.C. Kendall és Kendall izomtesztjeire támaszkodva hozta létre az alkalmazott kineziológiát, hozzáadva más rendszerek technikáit, mint pl. a hagyományos kínai orvoslás meridiánjainak ismeretét. Felfedezése, hogy a test bizonyos izmait a meridiánokhoz kapcsolta, elindította a kineziológia, mint komplementer terápiás módszer kialakulását. 

Behozta ezen kívül a kinezilógiába Frank Chapman D.O. úgynevezett neurolimfatikus reflexeit, és Dr. Bennett D.C. neurovaszkuláris reflexeit a gyenge izmok megerősítésére.

Az alkalmazott kineziológia jelentős terápiás módszerré vált, kizárólag orvos kiropraktőrök tanulhatják, használhatják.

Goodheart felfedezéseit más kiropraktőröknek is tanítani kezdte, első csoportja a "Piszkos tizenkettő" néven híresült el. A csoport két tagja később jelentős szerepet töltött be a kineziológia fejlődésében: John Thie D.C. és Sheldon Deal D.C.

John Thie / Touch for Health

John Thie az alkalmazott kineziológia minél nagyobb tudásanyagát át szerette volna adni a hétköznapi, laikus közönségnek is, önsegítő technika formájában. Ezt szem előtt tartva dolgozta ki 'Touch for Health' nevű rendszerét. A Touch for Health-et a világ több, mint 100 országában tanítják, és minden más haladó módszer alapjának tekintik.

 

Tehát akkor mi is az a Touch for Health kineziológia?

TOUCH FOR HEALTH KIALAKULÁSA

(A Nemzetközi Kineziológiai Fakultás 1994 augusztusi kiadványának kivonata)

A George Goodheart D.C. által kifejlesztett Alkalmazott Kineziológia azon az elképzelésen alapul, mely szerint az antagonista vagy szinergista izom gyengesége szerepet játszik az izomgörcsök és az izomproblémák legnagyobb részében, és testtartás problémáknál korrekciójuknak elsődlegesnek kell lenniük. Erre a koncepcióra alapozta John F. Thie D.C. a Touch for Health -et (TFH).

John és Carrie Thie már 1952-ben megkötött házasságuk előtt érezték, hogy segíteni kéne valamilyen módon a családokat, hogy természetes módszerekkel érhessék el a lehető legjobb egészségi állapotot. 

Sok évnyi Goodheart-tal töltött munka után Carrie és John úgy döntött, egy mindenki által érthető könyvre van szükség. Még nem gondolták, hogy ez a feladat rájuk hárul majd, egészen addig, amíg Goodheart azt nem mondta John-nak: "ha laikusoknak szóló könyvet szeretnél, neked kell megírnod". 

John és Carrie egy "Health from Within" (Belülről fakadó egészség) nevű programot indított el, ami a Carrie tanácsadói tapasztalataiból összeállított verbális kommunikációs technikák és John kiropraktőri testmunkájából származó Alkalmazott Kineziológiai technikák elegyéből állt.

Az általuk tartott tanfolyamok résztvevői jelezni kezdték, hogy szeretnék a technikákat másoknak is megtanítani.

Ez volt a TFH instruktori program kezdete.

Carrie és John 9 tanítani akaró embert gyűjtött össze. Eközben a könyv már majdnem kész volt, ez a 9 ember pedig heti egyszer találkozott John kiropraktőri rendelőjében képzésre, és a tanfolyamaira is elkísérték, hogy elsajátítsák a oktatás technikáit.

Amikor a könyv már majdnem elkészült, a könyv illusztrációiért felelős Pat Gill ötlete alapján úgy döntöttek, hogy a címe "Touch for Health" lesz. 

Az első 2000 példány kiadása után a Touch for Health könyv olyan sikeres lett, hogy 3 hónap alatt további 5000 példányt rendeltek belőle.

További instruktori képzéseket is tartottak, és ezek résztvevői egész Amerikában tanítani kezdték a TFH-t.

Gordon Stokes, a 3in1 Concepts egyik későbbi alapítója is csatlakozott kommunikációs oktatóként a TFH csapatához. 

Victor Frank, DC volt az első szakember, aki a TFH-t Ázsiában is oktatni kezdte. Közben az egészségügyi szakemberek is egyre nagyobb érdeklődést és lelkesedést mutattak a program iránt.

Az újzélandi Bruce Dewe M.D. saját orvosi praxisát hagyta ott, hogy a Fakultás első tagja legyen, feleségével, Joan Dewe-val együtt képviselve a TFH-t Ausztráliában.

Brain Butler volt az európai úttörő a holland Yoka Brower-rel, aki a TFH-t hollandra fordította, így a holland lett első európai nyelv, amire a TFH könyvet lefordították. Brain különféle kurzusokat tartott egész Európában és Yoka-val együtt a Touch for Health Alapítvány európai instruktor trénerei lettek.

Paul Dennison PhD. különleges tagként csatlakozott a TFH fakultáshoz, a TFH instruktori tréning elvégzése után. Bemutatta elképzeléseit azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne használni a TFH egyes módszereit és ötleteit a tanulási nehézségekkel küzdők segítésére.

A Fakultás tagjainak létszáma emelkedett az instruktori tréning iránti megnövekedett igény hatására, amit már 50 különböző országban tanítottak. A Touch for Health könyvet 15 nyelvre fordították le. Ezzel a növekedéssel és a világon több, mint 25 TFH szervezettel, és több, mint 20 évnyi úttörő munkával a hátuk mögött John és Carrie elhatározta, hogy elérkezett a pillanat, hogy átadják a folyamatos növekedés felelősségét azoknak, akik annak súlyát valójában cipelték.

A Szakosodottt Kineziológusok Nemzetközi 1987-ben megalakult Szövetsége elismerésben részesítette Carrie-t és John-t a TFH, mint az összes kineziológiai iskola alapjának létrehozásáért.

1990-ben John, Carrie és a megbízott vezetők bezárták a TFH instruktorok okleveleit addig kiadó TFH Alaptvány iskoláját, és átadták a jogokat az Alapítvány már létező Fakultásának, ami létrehozta a zürichi székhelyű Nemzetközi Kineziológiai Intézetet. Az Intézet székhelye 2004-ben Queensland-be, Ausztráliába költözött. 

A TFH Alapítvány folytatja tevékenységét kutatásra irányuló szervezetként, az egész világból gyűjtve a TFH szintézis előnyeiről és használatáról szóló tanulmányokat.

A kineziológia története ínyenceknek - hosszabb verzió

Mi a kineziológia

A kineziológia (a görög kinézis, mozgás szóból) az ókorban az emberi és állati mozgás tudományaként létezett. A hosszú évszázadok alatt a kineziológia eme eredeti, hagyományos formája (biomechanika) óriási tudást halmozott fel arról, ahogy az idegekből érkező inger hatására az izmok a csontok elmozdításával testtartást és a mozgást biztosítják. 

A fizioterápiához hasonlóan a kineziológia is egy hosszú múltra visszatekintő szakma. Az izomtesztelés orvosi felhasználása már jóval a ma elterjedt stresszoldó kineziológiai eljárások megjelenése előtt is ismert volt.

A ma használatos kineziológiai eljárások kezdete 1964-re tehető, dr. George J. Goodheart, amerikai kiropraktőr kutatásaihoz kapcsolódik. Az ő hihetetlen megfigyelőképessége, kíváncsisága, amivel megfigyeléseinek okát kutatta, és az ezek alapján levont következtetések szolgálnak a mai rendszerek alapjául.

A kineziológia (Touch for Health előtti) története

A hagyományos kineziológia vagy biomechanika fejlődése a gyakran a "biológia atyjának" nevezett Arisztotelész (i.e. 384-322) elképzeléseivel kezdődött. A mozgás tanulmányozása (az eredeti kineziológia) évszázadokon át kizárólag az anatómiára és a mechanikára fókuszált. Leonardo da Vinci (1452-1519) jól ismert az emberi struktúrát és működést érintő tanulmányairól, melyek a mozgás tudományának egyik legismertebb úttörőjévé tették.

Biomechanika

A mechanika az a fizikai tudományág, ami az energia és az erők testre gyakorolt hatásával foglalkozik. A korai kineziológusok érdeklődésének középpontjában annak mechanikai vizsgálta állt, ahogy az izmok a csontokra és ízületekre hatást gyakorolva lehetővé teszik a mozgást és a testtartást. 

Végül a modern időkben, a csontokat emelőkarokként, az ízületeket alátámasztásként, és az izmokat rugókként tekintve, létrejött egy matematikailag kiszámolható, egyszerű test-mechanika modell. Az ilyen modellek, annak ellenére, hogy idealizáltak, hasznos megértéseket adnak az emberi és állati mozgással kapcsolatosan.

A kineziológiát eredetileg a mozgató struktúrák és működésük tanulmányozásának nevezték. Manapság ezt a tudományt biomechanikának hívják, ritkábban pedig "hagyományos" kineziológiának. Leonardo da Vinci XV. századi szenzációs felfedezései után a következő két évszázadban a hagyományos kineziológia alig fejlődött.

Amikor Luigi Galvani 1780-ban felfedezte, hogy az izomösszehúzódást elektromos impulzusok okozzák, a kineziológia fejlődése újra beindult. 

Galvani kis elektromos feszültséget vezetett egy béka lábába, ami a lábizmok összerándulását eredményezte. Ebből helyesen azt a következtetést vonta le, hogy az izomösszehúzódást elektromos ingerek indítják be

Egészen addig úgy tartották, hogy az izomnak saját akarata van. Galvani kísérlete megmutatta, hogy az izomösszehúzódás, és így a test mozgása is, az izmok elektromos stimulációjának eredménye. 

Amikor arra is rájöttek, hogy az élőlényekben az elektromos impulzusokat a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) kontrollja alatt álló idegek biztosítják, az idegek és a központi idegrendszer működésének vizsgálata (neurofiziológia) automatikusan a mozgást tanulmányozó kineziológiai tudományok része lett.

A kineziológia kezdeteinek története

Dr. George Goodheart

A kineziológia (illetve először Alkalmazott Kineziológia) Dr. George J. Goodheart kiropraktőr munkájának megfigyeléseiből nőtte ki magát.

Goodheart számára az ismert kiropraktikai eljárások igen jól működtek, az esetek nagy részében. Azonban nagyon zavarta, hogy nem ismert semmilyen módszert, amivel beazonosíthatta volna a látszólag paradox vagy furcsa tünetek hátterében megbúvó okokat. 

És megfelelő ismeretek nélkül nem tudta megtalálni a leghatékonyabb megoldásokat sem. Amikor szokatlan tünetekkel találta magát szemben, folyamatosan a tudósok évezredes kérdését ismételgette magában: "Mi lehet ennek az oka?"

Hatékony korrekciós eljárásokhoz vezető magyarázatok keresése közben Goodheart folyamatosan figyelembe vette a páciensei problémájával összefüggő anatómiai és fiziológiai jelenségeket is. A hivatalos kiropraktőri képesítésének keretein túllépve egyéb innovatív gyógyítók és tudósok koncepcióit kezdte vizsgálni. 

Számos más gyógyító rendszer hagyományos tudását és kutatási eredményeit tanulmányozta (kínai akupunktúra, nyirokdrenázs, táplálkozás, neurológia, stb.), majd vonta be az Alkalmazott Kineziológiába. 

Sok alternatív kezelési eljárással kísérletezett, mint a Chapman reflexek, Benett reflexek, pulzus szinkronizálása, stb. Amikor az általa ismert módszerekkel nem tudott megoldani valamit, kísérletezni kezdett, akár erősen különös dolgokkal is. Kiolthatatlan kíváncsiságának köszönhetjük az Alkalmazott Kineziológia technikáinak nagy részét.

Goodheart 1984-ben jutott el az Alkalmazott Kineziológia megszületésének számító felfedezésig. Kiropraktőrként feltételezte, hogy a test strukturális kiegyensúlyozatlanságainak korrigálásával (testtartási problémák, csontok helyreigazítása, stb.) a legtöbb egészségügyi probléma megszüntethető. A kiropraktika célja a strukturális egyensúly és az optimális testigazítottság helyreállítása.

De strukturális egyensúly nem érhető el, ha az izmok túl feszesek vagy túlzottan lazák. Goodheart hónapokon át sikertelenül kezelt egy pácienst, akinek a lapockája elállt a hátától. Emlékezett rá, mit olvasott Kendall és Kendall: Izmok: tesztelés és működés című klasszikus művében, egy izomról, ami ráhúzza a lapockát a hátra. A Kendall és Kendall által leírt izomtesztelési technikát alkalmazta az izomra, a serratus anticus-ra (amit gyakran serratus anterior-nak is hívnak). 

Csak egy oldalon tesztelte az izmot gyengének, azon az oldalon, ahol a lapocka kiállt. 

A serratus (fűrész) izom onnan kapta az elnevezését, hogy fogazottsága miatt olyan, mint egy fűrész. A felső nyolc vagy kilenc bordát köti a lapocka belső, csigolya felőli oldalához. 

A Touch for Health-ben ez az izom a tüdő meridián elsődleges jelzőizma.

Maga az izom a gyenge oldalon sem volt kevésbé fejlett, és Goodheart nem talált más magyarázatot az egyoldali gyengeségre. A gyenge izom vizsgálatakor kis fájdalmas dudorokat talált, ahol a fűrészizom inai a bordákhoz kapcsolódnak. Amikor az egyik ilyen dudort erősen megdörzsölte, az eltűnt. Kísérletképpen minden ilyen dudort megdörzsölt, és az izom újratesztelésekor annak erősödését tapasztalta.

Felfedezésétől bátorítva Kendall és Kendall könyvéből megtanulta több más izom tesztelését is. 

Ezt a meglepő felfedezést, hogy egy teszteléskor gyengének mutatkozó izom megerősíthető a végeinél történő dörzsöléssel, ahol az inak a csonthoz kapcsolódnak, ma eredés-tapadás technikának hívják. Ez a technika olyan gyakran bizonyult hatásosnak az izomegyensúly helyreállításában, hogy több kiropraktőr is elkezdett manuális izomtesztelést alkalmazni a strukturális egyensúly felmérésére.

Amikor az eredés-tapadás technikával a gyenge izmok megerősödtek, több egészségügyi probléma is megszűnt, további kezelés igénye nélkül. Ez tovább erősítette azt a kiropraktikai alapelvet, hogy a strukturális egyensúly az egészség minden aspektusára hatással van. Azonban az eredés-tapadás technika gyakran nem volt elegendő a gyengének tesztelt izmok megerősítésére, és az izomegyensúly helyreállítására.

Az izomerősítő gyakorlatok sem segítettek. Az ilyen gyakorlatok, főleg azok, amiket a gyengének tesztelt izom erősítésére terveztek, gyakran megnövelték az izomtömeget és az izom teherbírását, de az izom még mindig gyengének mutatkozott a tesztelés során. Olyan tényezők hatottak rájuk, amik nem a fizikai erővel voltak összefüggésben, és csak arra vártak, hogy a felszínre hozzák őket. 

Goodheart további kutatásaiból kiderült, hogy az izom kiegyensúlyozatlanságok nem csak magának az izomnak az eredés-tapadás területén belül létezhetnek, hanem a kiropraktőrök által használt "egészség háromszögének" bármely oldalában bekövetkező probléma okozhat mind strukturális, mind kémiai, mind mentális problémát. Az egészség háromszögének három oldala közötti interakció az Alkalmazott Kineziológia igen hasznos alapelve.

Az oldalak egymásra gyakorolt hatásának jól érthető példája, amikor mondjuk bizonyos élelmiszerek vagy kémai anyagok mentális zavarokat okoznak. A félelem (mentális) adrenalin kibocsátását okozza (kémiai), ami megnöveli a vázizmok feszességét (strukturális), az üss vagy fuss reakcióra való felkészüléshez. A nyak feszessége (strukturális) komoly fejfájást és depressziót (mentális) okozhat.

Touch for Health-ben a háromszög minden oldalára tanulunk és alkalmazunk korrekciós eljárásokat!

Amire bármely segítő szakma gyakorlóinak szüksége volna, az a problémák okának felderítésére és a legjobb kezelési eljárás meghatározására szolgáló jobb diagnosztikai technikák. Amikor egy egészségügyi probléma hosszú időn át fennáll (krónikussá válik), a háromszög mindhárom oldala érintetté válik. 

És a probléma, amivel a terapeutát felkeresik, általában nem az elsődleges probléma, hanem a háromszög egy másik oldalán megjelenő reakció. Amíg az elsődleges problémára nem derül fény, és nincs kezelve, ugyan azok a tünetek újra és újra vissza fognak térni, vagy további másodlagos problémák fognak felmerülni.

Goodheart felismerte, hogy a páciensei legjobb megsegítése érdekében szélesítenie kell a kutatásait. Kiropraktikai tanulmányaiból tisztában volt vele, hogy képesnek kell lennie az egészség háromszögének mindhárom oldalán fennálló problémák felmérésére és kezelésére.

A különféle gyógyító eljárások mind csak a háromszög egy-egy oldalára fókuszálnak

  • A strukturális terápiák magukban foglalják a kiropraktikát, masszázst, osteopátiát, sebészetet és fogászatot. 
  • A kémiai terápiák közé tartoznak a táplálkozás tudományok és a gyógyszerek. 
  • A mentális terápiák a tanácsadás és a pszichológia. 

Az ezekben képzett szakemberek csak a legritkább esetben képzettek az egészszég háromszögének másik egy vagy két oldalához tartozó problémák kezelésében. A pácienseikkel nyilvánvalóan az általuk ismert módszer alapján dolgoznak.

A probléma lényegét jól érzékelteti a következő idézet: amikor az egyetlen eszközöd egy kalapács, az egész világot szögnek látod.

Ezért Goodheart elkezdte megvizsgálni, hogy mennyire alkalmas az izomtesztelés a háromszög mindhárom oldalának felmérésére. Kiterjedt vizsgálatai meggyőzték, hogy az izomtesztelés jól használható az egészségre ható tényezők feltárására.

Tapasztalatai szerint:

  • Bizonyos egészségügyi problémák bizonyos izmok gyengének tesztelését fogják eredményezni.
  • A probléma miatt lekapcsolt izom jelzőizomként használható a megfelelő korrekciós eljárás meghatározására.
  • Az izom megerősítésére alkalmas technika pozitív hatással lehet az eredeti problémára.

Figyelembe véve, hogy Goodheart ekkor egy teljesen képzett kiropraktőr volt, gondolkodásmódjának rugalmassága lenyűgöző. Végül is, mint bármilyen más magasan kvalifikált szakember, ő is a végzettségének korlátai között maradhatott volna. 

Végtelen lelkesedésével viszont Goodheart a terápiás eljárások széles körét vizsgálta meg a kiropraktika célkitűzése, a strukturális egyensúly elérése érdekében. Minden olyan technikát mélységében vizsgált, ami egy elgyengülő izom megerősödését eredményezte.

Előfordult, hogy azonos tünetekkel jelentkező pácienseknek teljesen eltérő terápiára volt szükségük. Az általa ismert legsikeresebb beavatkozások nagy részét Goodheart csak ritkán használta, a megfelelő tesztelési eljárások hiánya miatt, amikkel beazonosíthatta volna a legjobb korrekciós eljárást. Az izomtesztelésben megtalálta azt a módszert, amivel a rendelkezésére álló módszerek közül a legmegfelelőbbet kiválaszthatta.

Mivel az izomteszt a páciens saját testét kérdezi, közvetlen visszajelzést nyújt szinte bármely segítő eljárás testre gyakorolt hatásáról

Goodheart az izomtesztelést a legközvetlenebb kezelés-beazonosítási módszernek találta, amivel minden páciensének személyre szabottan tudta meghatározni a legjobb kezelési eljárást. Annak érdekében, hogy saját és más szakemberek munkájában a módszer precízen alkalmazható legyen, Goodheart számos, a gyengének tesztelt izom erősítésére szolgáló technikát gyűjtött össze, vett és dolgozott át, és kódolt tesztelhető formába. Az Alkalmazott Kinezilógia technikáinak többsége az ő kutatásainak köszönhető.

Az izomfájdalmak

Korai kutatásai során Goodheart felismerte, hogy egy gyengének tesztelt izom opponense (antagonistája) gyakran fájdalmasan feszes (tapintásra hipertónusos). A gyengének tesztelt izom erősítése sokszor már önmagában is ellazította a feszes antagonista izmot, és enyhítette a fájdalmat. Egy olyan izom, aminek az antagonistája a gyengeség miatt nem tart ellen, megrövidül és összehúzódik, majd görcsössé válhat. 

Ennek a mechanizmusnak az ismeretében Goodheart arra a következtetésre jutott, hogy legtöbbször egy izom megfelelő tónusának hiánya (amit az izomtesztelés megmutat) okozza az antagonistájának a hipertóniáját.

A túlfeszített izom közvetlen kezelése masszázzsal, hővel, vagy más módszerekkel nem hat a gyenge izomra, ami hamarosan újra a kezelt antagonistája feszülését fogja okozni. Ezért van az, hogy a kizárólag a feszes izomra célzott kezelés csak átmeneti enyhülést hoz. 

Például gyakori jelenség a vállat a fej felé emelő felső trapézizom fájdalmas feszülése. Az ilyen esetekben az agonista párja (a latissimus dorsi, ami a vállat lefelé húzza) általában gyengének mutatkozik a tesztelés során. 

A latissimus dorsi kineziológiai módszerekkel történő megerősítése ellazítja a trapézizmot, segíti a váll leereszkedését, ezzel megszüntetve a fájdalmat. Ha megnyomjuk a trapézizmot a latissimus dorsi megerősítése előtt és után, azt fogjuk érezni, hogy az izomszövet is meglágyult. A páciens is arról fog beszámolni, hogy egy ilyen korrekció után a trapézizom ujjal történő benyomása kevesebb fájdalommal jár.

Touch for Health-ben a latissimus dorsi és a trapézizom alsó és középső része a lép/hasnyálmirigy meridiánhoz, míg a trapézizom felső része a vese meridiánhoz kapcsolódik.

Napi munkájának eredményeit összegezve Goodheart azonos szervi vagy mirigyműködési problémákat figyelt meg azoknál a pácienseinél, akiknek ugyan azok az izmai voltak lekapcsolva. Ekkor kezdett el listát vezetni az egyes izmok és szervek vagy mirigyek kapcsolatáról. 

Az első felfedezett összefüggés a gyomorproblémákkal küzdő páciensek és a gyenge pectoralis major clavicularis izom volt, ami a mellizom kart felfelé és befelé emelő felső része. Továbbá azt találta, hogy a gyengének tesztelt izom megerősítésének technikái általában jótékony hatással voltak az izomhoz kapcsolható szerv vagy mirigy működésére is.

A neurolimfatikus zónák

Az 1930-as években az oszteopata Frank Chapman egy szervek és mirigyek nyirokelvezetését segítő reflexpont masszázs rendszert dolgozott ki, ami pozitívan hatott számos egészségügyi problémára is. 

Chapman rendszerében ezeknek a pontoknak az állapotát tapintással mérték fel. Chapman úgy tartotta, hogy ezeknek a pontoknak a duzzanata és érzékenysége azt jelzi, hogy a kapcsolódó testrészek, szervek és mirigyek nyirokáramlásának növelése érdekében ezeket a pontokat masszírozni kell.

Goodheart a Chapman reflexekkel való kísérletezés alapján rájött, hogy a pontok többségével a gyenge izmok megerősíthetők. Mivel a Chapman reflexek mindegyike egy-egy szervvel és miriggyel párosítható, ezek az összefüggések segítették Goodheart-ot az egyre növekvő izom-szerv-mirigy megfelelőségi listájának kibővítésében. A kineziológiában a Chapman reflexeket neurolimfatikus reflexeknek hívják.

A Touch for Health-ben minden izomnak megvan a nyirokáramlást segítő kapcsolódó neurolimfatikus reflexpontja.

A neurovaszkuláris pontok

Szintén az 1930-as években a kiropraktőr Terrence Bennett arra jött rá, hogy amikor a bőrön bizonyos pontokat megérintett, bizonyos szervek vérellátása is megnövekedett. Ez a megnövekedett véráram jótékony hatással volt egy vagy több tesfunkcióra is. 

Goodheart kísérletezései során megtalálta, mely Bennett reflexontok mely gyengének tesztelt izmokat erősítik meg. A pontok leginkább az arc és a koponya bőrén találhatók.

Touch for Health-ben minden izomhoz tartozik az érzelmi stresszt is oldó neurovaszkuláris reflexpont.

Koponyacsontok

1969-ben Goodheart a craniális mozgások mechanikáját kutatta (a koponyacsontok mozgása), és az arra ható módszerekkel kísérletezett. Tanulmányaiból és kísérleteiből a craniális problémák hatékony beazonosítására és korrigálására való technikákat dolgozott ki. Azt tapasztalta, hogy a koponyacsontok helyreigazítása bizonyos izmokat megerősített, illetve pár craniális probléma szinte mindig bizonyos izmok gyengeségét okozta (ilyen például a nyílvarrat széthúzásával megerősíthető hasizmok esete is, ami az egyetlen technika, amit a később kidolgozott, minden mai kinezológai ág alapjának tekintett Touch for Health is ismer).

Viszont ezek a specifikus összefüggések inkább a szabályt erősítő kivételek voltak. A legtöbb craniális probléma más pácienseknél más-más gyenge izmot eredményezett. Így Goodheart craniális tanulmányai, bár terápiás szempontból igen jelentősek, nem adtak új dimenziót az izom-szerv/mirigy összefüggés listájához.

Touch for Health-ben csak egy koponyacsontokra ható korrekciót használunk, a hasizmok erősítésére.

A meridiánrendszer és a kinezológia

1970-ben Goodheart közvetlen összefüggést talált a saját izom-szerv/mirigy kapcsolatai és az akupunktúrában ismert meridián-szerv/mirigy kapcsolatok között. 

Az ősi kínai akupunktúrás rendszerben ismert kapcsolat van a meridiánok (amiken az akupunktúrás pontok találhatók) és a szervek és mirigyek között. A kínai orvoslásban a meridiánok a Chi energia vagy életerő csatornái. Ha egy meridián energiája hiányos, a kapcsolódó szervek és mirigyek is gyengék, és megbetegedhetnek vagy más zavaruk keletkezhet. 

Goodheart azt tapasztalta, hogy a specifikus meridián kiegyensúlyozatlanságok korrekciója pozitív hatással van a meridiánhoz kapcsolódó szervek és mirigyek működésére is.

Ami még érdekesebb, hogy a meridiánok energiájának kiegyensúlyozása megerősítette a gyengének tesztelt izmokat is, amik a meridiánhoz kapcsolódó szervekhez és mirigyekhez a kutatásai alapján tartoztak. Arra is rájött, hogy a gyengének tesztelt izmok megerősítésével hatni tudott a meridiánokra is. Így jutott egy izom-szerv/mirigy- meridián rendszerhez. 

Goodheart 1971-ben mutatta be felfedezéseit.

Dr. Geroge Godheart
Dr. Geroge Godheart